SZIMFONIKUS BÉRLET V.

Műsor: 

Beethoven–Kerekes: f-moll („Appassionata”) szonáta, Op. 57

Mozart: Klarinétverseny

Ravel: Pavane egy infánsnő halálára

Debussy: A tenger

Vezényel: Lorenzo Castriota Skanderbeg

Klarinét: Lugosi Dániel Ali

Kerekes István előszeretettel ír át különféle remekműveket nagyzenekarra, Muszorgszkij A halál dalai és táncai című dalciklusából készített hangszerelését – Jevgenyij Nyesztyerenko szólójával és Kocsis Zoltán vezényletével, a Nemzeti Filharmonikusok közreműködésével – a miskolci közönség is hallhatta bő évtizede.

Saját bevallása szerint elkészült L. v. Beethoven harminckét zongoraszonátájának zenekari hangszerelésével is, amelyek közül a grandiózus „Appassionata” jelen formájában ősbemutatóként csendül föl a februári estén.

Kerekes István jelszava: „legyen Beethoven mindenkié”! Bizonyára sokak emlékezetében él még az első Virtuózok komolyzenei televíziós vetélkedő, amelyet az ózdi születésű Lugosi Dániel Ali nyert meg 2014 őszén. Egy évre rá a Diósgyőri várban, zenekarunk közreműködésével tolmácsolta első ízben nyilvánosan Mozart Klarinétversenyét az ifjú művész.

Bejárva azóta a nagyvilágot, most ismét ezt a népszerű alkotást szólaltatja meg városunkban. Az est második felének programja a francia művészetnek hódol. Választékos nyelvezet, a tökéletességig fejlesztett színkultúra jellemzi Maurice Ravel és Claude Debussy muzsikáját is.

A legendás zongoraművész Szvjatoszlav Richter így méltatta Debussy zenéjét, fókuszban a hangversenyünkön is fölcsendülő alkotással: „Erősebb, mint a természet. Ha az ember a tengert nézi, kevésbé hat rá az élmény, mint ha a Debussy-művet hallja”.

A tenger című három szimfonikus vázlat különösen kedves opus Lorenzo Castriota Skanderbeg, zenekarunkhoz évek óta visszatérő olasz maestro számára is.

Időpont: 2024. február 5., hétfő 19:00
Helyszín: Műha, Miskolc