SZIMFONIKUS BÉRLET VI.

Műsor:

Wagner-est a Lohengrin, a Tannhäuser, a Walkür, valamint a Trisztán és Izolda részleteivel

Vezényel: Kovács János

Ének: Horti Lilla (szoprán) és Kovácsházi István (tenor)

Richard Wagner volt a romantikus német színpad legjelentősebb, legnagyobb hatású muzsikus-személyisége, akinek művészetében a század gondolatvilága egyesült a múlt eszményképeivel, nem kevésbé a hagyományok erejével.

E káprázatos életmű megannyi fejezeténél már csak a személyes életút mondható kalandosabbnak és regényesebbnek: példaként, A bolygó Hollandit az Északi-tengeren megtett, viharos hajóút ihlette; egy évtized múltán pedig elfogatóparancs lett a drezdai forradalmár Wagner „jutalma”, és megmenekülésében a barát Liszt Ferenc vált legfőbb segítőjévé, ahogy művészetének népszerűsítése terén is. (Még később Wagner feleségül vette Liszt egyik leányát.)

Fő művének, A Nibelung gyűrűje címet viselő, négy estét betöltő zenedráma-ciklusnak az ősbemutatója (Bayreuth, 1876) viszont már a nemzetközi társadalmi élet elit eseményének számított: azon megjelent a német és a brazil császár is, így a komponista büszkén mondhatta el az alábbiakat: „Régen a művész szolgálattevőként udvarolta körül a császárokat és fejedelmeket, most viszont, első alkalommal, a császárok és fejedelmek zarándokolnak el a művészhez”.

A teljes Nibelung gyűrűje-ciklus jelenleg a Magyar Állami Operaház műsorán is szerepel, Kovács János Kossuth-díjas karmester, márciusi estünk dirigensének vezényletével. Horti Lilla és Kovácsházi István operaénekesek szintén a budapesti Wagner-előadások közreműködői.

A Nibelung gyűrűje részletei mellett fölidézünk egy másik zenedrámát, a Trisztán és Izoldát is, míg a korábbi romantikus operák világát a Tannhäuser és a Lohengrin melódiái képviselik.

Időpont: 2024. március 7., csütörtök 19:00
Helyszín: Műha, Miskolc