SZIMFONIKUS BÉRLET VII.

Műsor:

Beethoven - VI. (F-dúr, „Pastorale”) szimfónia, Op. 68

Beethoven - C-dúr mise, Op. 86 

Vezényel: Marco Balderi

Közreműködik: Magyar Rádió Énekkara

Ludwig van Beethoven legnapsugarasabb szimfóniája az F-dúr hangnemű Hatodik. Drámai szomszédjával, a párhuzamosan komponált Ötödikkel együtt különös ellentétpárt alkotnak. Ami hiányzik az egyikből, jelen van a másikban: tulajdonságaik gyakorlatilag mindenben különböznek, és 1808. évi ősbemutatójuk idején még kölcsönösen egymás sorszámát viselték.

A szerző tételfeliratokkal látta el az általa Sinfonia pastorale-nak nevezett Hatodikat, mintegy kulcsot adva ezzel a kompozíció belső világához. Egyetlen ív vezet el az öttételes mű kezdetének naiv-falusi idilljétől – egy derűs patakparti jeleneten, majd paraszti mulatság ironikus megidézésén és alpesi viharon át – a finálé mámoros élethimnuszáig.

A Beethoven-esten fölcsendülő másik opus magyar vonatkozású: komponálására Esterházy (II.) Miklós hercegtől jött a megbízás, a hercegnő névnapi ünnepségeire szánva a művet. A C-dúr mise így Kismartonban csendült föl először, 1807. szeptember 13-án.

Ugyanaz a herceg volt Joseph Haydn utolsó kenyéradója is, akinek kívánságára, hasonló alkalmakra, évekkel korábban féltucatnyi misét komponált az idős mester; Beethoven újszerű vonásokban gazdag szerzeménye méltó folytatása lett a régi sorozatnak.

A szoprán-, alt-, tenor- és basszusszólóra, kórusra és zenekarra komponált mű kiváló operaénekesek, valamint a Magyar Rádió Énekkarának vendég-közreműködésével hangzik föl estünkön.

Az együttest Marco Balderi, világjáró olasz karmester dirigálja, aki zenekarunk élén számos alkalommal varázsolta már el több magyar város közönségét is.

Időpont: 2024. április 8., hétfő 19:00
Helyszín: Műha, Miskolc