SZIMFONIKUS BÉRLET VIII.

Műsor: 

Dvořák: h-moll gordonkaverseny, Op. 104 

Smetana: Az eladott menyasszony – nyitány; Cseh erdőkön és mezőkön – szimfonikus költemény;  Moldva – szimfonikus költemény   

Vezényel: Antal Mátyás

Gordonka: Devich Gergely   

2024 tavaszán lesz 200 esztendeje, hogy megszületett Bedřich Smetana, a cseh romantikus zene első világhírű mestere. Bérletzáró hangversenyünk programjával részint az ő művészete előtt tisztelgünk.

Smetana leghíresebb alkotásai között szerepel a Hazám címet viselő, hat szimfonikus költeményből álló nagyzenekari ciklus, amelyből két darab is fölcsendül az este folyamán.

Talán nincs is zenerajongó, aki ne ismerné a Moldvát: ellenállhatatlan melódiái a klasszikus zene örökzöldjei közül valók. Fölhangzását a Cseh erdőkön és mezőkön című szimfonikus költemény előzi meg, amely a komponista himnikus természet- és hazaszeretet-vallomása. E két szimfonikus költeményt pedig Az eladott menyasszony című vígopera vérbő, csattanós nyitánymuzsikája vezeti be.

A teljes hangversenyt a fiatalabb – és szintúgy világszerte ünnepelt – cseh pályatárs Antonín Dvořák egyik népszerű darabja nyitja meg.  Dvořák kétszer járt Amerika földjén, s első ottani kompozíciója a IX. szimfónia volt, amely magától a szerzőtől kapta „az Újvilágból” megjelölést. S amíg e művet az öröm kollektív mámora hatotta át, a zeneszerző utolsó amerikai alkotásában, a h-moll gordonkaversenyben a nosztalgia és honvágy vált alaphanggá, melyben az ifjúság, a szerelem, valamint a szülőföld emlékképei keverednek egymással, jellegzetesen álomszerű, romantikus poézis részeként.

Önmagában is megragadó a témák többségének friss, népi hangvétele.

Hangversenyünk szólistája, Devich Gergely, a fiatal magyar csellista-generáció egyik legígéretesebb tehetsége, aki máris számos rangos elismerés birtokosa.

Időpont: 2024. május 6., hétfő 19:00
Helyszín: Műha, Miskolc