YAMAHA BÉRLET I.

Műsor: J. Haydn: 102. (B-dúr) szimfónia; Brahms: B-dúr zongoraverseny

Vezényel: Thomas Herzog

Zongora: Balog József

„Augusztus. Alkonyat. Körül / Ájultan pihen a világ. / A hegyekről most omlanak / A nyári illatlavinák.” – Tóth Árpád fölidézett verssorai tökéletesen illenek Johannes Brahms B-dúr zongoraversenyének kezdőütemeihez, ahogy a réveteg kürtszóló hullámívébe meleg tónussal, mégis borzongató mélységekkel kapcsolódik bele a zongora: mintha a hegyek végtelen nyugalmának és az emberi vágyak izzásának ellentétét festené mindez.

Brahms legpoétikusabb megnyilatkozásainak egyike ez a mű, melyet még további csodákkal is gazdagított a zeneköltői ihlet: elég itt a kezdőanyag visszatérésének alkonyfény-szétáradására vagy a lassútétel időmegállító varázstaktusaira utalni. Arany János figyelmeztet: midőn eljő az ihlet kivételes, isteni perce, „Akkor, akkor ne múlassz költeni!” – s Brahms épp ezt tette második zongoraversenyének komponálásakor.

A fináléban magyar zenét is hallhatunk, hiszen a szerző lépten-nyomon fölhasznált tőlünk származó dallamokat és fordulatokat. Gyakran föl is kereste hazánkat, s így Budapesten került sor a B-dúr zongoraverseny ősbemutatójára (1881): a zongoránál maga Brahms ült, a zenekart Erkel Sándor – Erkel Ferenc legtehetségesebb fia – vezényelte.

A darab szólista-tolmácsolója az oly sokoldalú és kivételes adottságokkal megáldott Balog József lesz a januári estén. Joseph Haydn szimfóniatermésének egyik kései – Brahms opusával azonos alaphangnemben írt – remeke nyitja meg a műsort.

A magyar felmenőkkel rendelkező, svájci születésű Thomas Herzog 2023 ősze óta a Miskolci Szimfonikusok Első karmestere.

Időpont: 2024. január 15., hétfő 19:00
Helyszín: Műha, Miskolc