Gratulálunk Siklósi Tamásnak | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Gratulálunk Siklósi Tamásnak

Szívből gratulálunk Siklósi Tamásnak, Zenekarunk fuvola szólamvezetőjének a Reményi Ede zenei díjhoz.

Siklósi Tamás miskolci születésű művész, egész élete szorosan a városhoz kötődik, eltökélt lokálpatrióta. A kultúra szeretetét családjából hozta, ugyanis édesapja hosszú évtizedeken át volt a Miskolci Nemzeti Színház művészeti titkára. A zene iránti vonzalom és tehetség tovább öröklődik a családban: Tamás feleségével, aki a zenekar prím szólamának hegedűse, két fiút nevelnek, akik közül a kisebbik, Siklósi Kristóf már tizenévesen kiemelkedő tehetségű fuvolista és zeneszerző, akinek a művét az Operafesztiválon is bemutatták.

Fuvolatanári, majd fuvolaművészi diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte, Miskolcon, illetve Budapesten. Tanárai jeles magyarországi és európai művésztanárok voltak.

A Miskolci Szimfonikus Zenekarnak 1984-ben vált a tagjává, ahol a zenekari feladatok mellett időről időre számos szólófellépéssel is próbára teszi önmagát; csak a zenekarral 1992 óta közel 20 alkalommal játszott – bérletes, karácsonyi, vidéki koncerteken, nagyzenekarin és kamarakoncerten egyaránt, valamint CD-felvételen – szólót. Legutóbb 2022. február 7-én a Zenekar Szimfonikus bérletében prezentálta Mozart G-dúr fuvolaversenyét szólistaként a Művészetek Házában.

A közösségépítésben is rendszeresen feladatot vállal, az egyik szervezője például a Zenekari Mikulásnak. A 2019/2020-as évadban kiérdemelte a kollégák által szavazás útján odaítélhető „Az Évad Zenésze” díjat.

Zenekari tevékenysége mellett kiemelkedő Siklósi Tamás pedagógiai munkája: több mint 25 éve tanára a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolának, valamint a közelmúltig tanára volt a Miskolci Egyetem Liszt Ferenc Zeneművészeti Intézetének, így közép- és felsőfokon is oktatja a zenét tanulóifjúságot.

Siklósi Tamás a zene világában elért kimagasló teljesítményéért, a város zenei életében való aktív szerepvállalásáért méltó a Reményi Ede zenei díjra.