Izgalmakkal teli évadot zártunk | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Izgalmakkal teli évadot zártunk

81 koncert, 32 ezer néző, két külföldi turné és megannyi különleges produkció – így néz ki statisztikailag a Szimfonikusok elmúlt zenei évada. Ettől azonban sokkal több dolog történt. A Zenekar 2017/2018-as évadának záró társulati ülésén, a jubiláló tagokat is köszöntötték, illetve az "Évad Zenésze" kitüntetés is gazdára talált.

Promenád koncertekkel zárták az évadot a Szimfonikusok. Bár a szeszélyes időjárás miatt a Nagyszínházban zajlottak a hangversenyek, a hangulat így is nagyszerű volt a teltházas koncerteken. Az évadzáró társulati ülésen Szászné Pónuzs Krisztina, ügyvezető elmondta, idén 81 koncertet adtak a Szimfonikusok és több mint 46 ezren tapsoltak nekik a hangversenyeken. 10%-kal emelkedett a miskolci bérleteladásuk a megelőző évadhoz képest és Budapesten is elindítottak egy rövid sorozatot, amely teltházzal zajlott, így a következő szezonban is megszervezik. Kiemelte az egyre nagyobb sikerű bérleten kívüli koncerteket, köztük a közel 2000 néző előtt zajló, májusi Filmfónia2.0 című szuperprodukciót. Hozzátette: a zenekar szakmai színvonalát bizonyítja az is, hogy újra folyamatosak a turnéfelkérések. Az elmúlt évadban Párizsban és Athénban koncerteztek, augusztusban Dél-Franciaországban szerepelnek, majd 2019 januárjában Ravennába utaznak. „Fontosnak találom megemlíteni a gyümölcsöző együttműködéseinket a különböző művészeti intézményekkel, mint a Filharmónia Magyarország, a Bartók Plusz Operafesztivál, a város művészeti iskolái, együttesei és a Párizsi Konzervatórium” – tette hozzá az ügyvezető. Kiemelte még a gyermek- és ifjúsági programok sikerét, a Ciróka Babakoncertet, a Játsszunk zenét a Szimfonikusokkal programot, a Han-ár tehetséggondozó sorozatot és a Balázs Győző Református Gimnáziummal közösen létrehozott produkciókat.

A zenekar új művészeti vezetője, a leköszönő Gál Tamást váltó Antal Mátyás külföldi útja miatt nem volt jelen a tájékoztatón, de a bérlethirdető tájékoztatón elmondta, nagy tervei vannak a zenekarral, szeretne sok vendégművészt hívni és szakmai napokat tartani az együttesnek. Az évadzáró végén díjazták a legtöbb szolgálatot teljesítő, a jubiláló kollégákat, valamint az Évad zenésze díj is gazdára talált.

25 éve dolgozik a zenekarnál Krajnik Tiborné, fuvolista, Krajnik Ágoston, brácsás, Kriston Tamás, koncertmester, valamint Pintér-Tresó Katalin, brácsás.

30 éve erősíti a társulatot Nemes Gabriella, első hegedűs, valamint Menyhárt Ferenc, klarinétos.

40 éve az együttes tagja Balajtiné Luterán Éva, brácsás és Halász István, fagott-szólamvezető, illetve szintén 40 év munkaviszony után köszönt el az együttestől Halászné Rózsa Márta, csellóművész, aki szeptembertől megkezdi megérdemelt nyugdíjas éveit.

Az évad zenésze díjat a zenekar tagjai ítélik oda valakinek az együttes soraiból, ebben az évadban Kriston Tamás, koncertmester kapta meg.

Az új évadot augusztus 25-én nyitja majd az együttes, egy borkóstolóval egybekötött hangulatos Kastély-szerenád koncerttel az edelényi L’Huillier Coburg kastély udvarán, de előtte még a franciaországi Sisteronban adnak egy nagyszabású hangversenyt augusztus 13-án a Nuits de la Citadelle Fesztivál záróestjén.