Jelenlegi hely

Magyar világsztár lesz a vendégünk

A világhírű gordonkaművész, Várdai István lesz a vendégünk Tűzvarázs bérletünk 5. koncertjén. A Kocsis Zoltán utódjaként emlegetett fiatal tehetség számos nemzetközi sikert tudhat már maga mögött, de elmondása szerint még bőven van mit tennie. 2017. március 13-án Elgar: Csellóversenyét hallhatja tolmácsolásában a közönség.

Beszélgetés Várdai István csellóművésszel, aki Németországban otthon, Magyarországon pedig itthon van.

 

- Néhány éve Németországban él, mégis gyakran jön Magyarországra. Mi hozza haza?

Már 5-6 éve Németországban lakom, Kronbergben élünk feleségemmel és kisfiunkkal, de viszonylag rendszeresen járunk Magyarországra, ahol a család nagyobb része él, sok barátunk van és sűrűn koncertezek itthon is. Otthon Németországban pedig tanítok és töltődök amennyit csak tudok.

 

- Mondhatni, hogy belülről ismeri az európai országok zenekultúráját. Mindezek fényében, hogy látja a magyarországi zenei életet?

Összességében a magyarországi koncertélet számomra pozitív és sokszínű képet mutat, sok érdekes koncertről olvasok és úgy látom, hogy főleg civil indíttatással elindult egyfajta "nyitás" a különböző társadalmi rétegek, iskolák, gyerekek és kulturálisan elmaradottabb régiók felé. Az lenne az ideális, ha minden zenekar és művész nagyon komolyan venné ezt a feladatot, szerintem ezen múlik a klasszikus zene jövője.

 

- Számtalan nemzetközi versenyen megmérette már magát, kiemelkedő eredményekkel. Sok művész egyáltalán nem szeret versenyezni, Ön viszont szinte minden rangos megmérettetésen szerepelt. Miért? Mit jelentenek ezek a versenyek az Ön számára? 1-1 kihívást, önmegvalósítást, motivációt?

A versenyzés a tanulmányaim velejárója volt, mindig adott egy hosszabbtávú célt, ami diákként nagyon hasznos. Egy versenygyőzelem emellett ki tud nyitni pár kisebb ajtót a nemzetközi zenei világ felé, de hosszú távú sikert nem biztosít. Jó motiváció tudott lenni, abból pedig sosem elég.

 

- Sikert sikerre halmoz. Van még valami beteljesületlen álma?

Úgy érzem, hogy szakmailag és emberileg is még mindig sokat tudok tanulni, engem a folyamatos fejlődés éltet és motivál. És egyre inkább a családom is, amiben rengeteg örömöt lelek és minden alkalommal boldog vagyok, amikor végre hazamehetek egy-egy turné után. Álmok vannak, de ezek beteljesítéséhez még sok szálat meg kell mozgatnom magamban és rajtam kívül is, és egy olyan stabilitást létrehoznom, hogy legyen kapacitásom arra, hogy ott segítsek, ahol tudok, olyan ideák létrehozásában és őrzésében, amelyekről tudom, hogy jó hatással vannak a kultúrára és a humánumra.

 

 - Nem olyan régen már játszott a Miskolci Szimfonikusokkal. Mit gondol az együttesről?

Nagyon élveztem az első találkozást és a "hírhedt" Sosztakovics II. csellókoncertjét sikerült életre hívnunk, ami nagy dolog! Tisztelem az együttest úgy szakmailag, mint emberileg, szerettem velük dolgozni és várom a folytatást!

 

- Hogyan készül egy-egy fellépésre? Miben látja egy szólista és egy nagyzenekar közös munkájának sikerét? Mit vár a Miskolci koncerttől?

A kölcsönös inspiráció, odaadás, nyitott gondolkodás és az előadandó darab tisztelete mindig jó kiindulási pont, ha ezek működnek a próbák során, azt érzi a közönség és meghálálja a zenemű!

 

Handa Eszter

handa.eszter@mso.hu

 

 

A koncertről:

 

TŰZVARÁZS BÉRLET V.

2017. MÁRCIUS 13. HÉTFŐ 19.00

Művészetek Háza

Elgar: e-moll gordonkaverseny Op. 85

Bruckner: IV. (Esz-dúr, „Romantikus”) szimfónia

Miskolci Szimfonikus Zenekar

Gordonka: Várdai István

Vezényel: Marco Balderi