Rengeteg élménnyel és még több tervvel zárta évadát a Miskolci Szimfonikus Zenekar | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Rengeteg élménnyel és még több tervvel zárta évadát a Miskolci Szimfonikus Zenekar

Közel 80 koncert, 32 ezer néző és megannyi különleges produkció – ezek a Miskolci Szimfonikus Zenekar 2019/2020-as évadának számadatai. Az együttes szezonjának záró társulati ülésén, a jubiláló, a nyugdíjba vonuló, a legtöbb szolgálatot teljesítő tagokat is köszöntötték, illetve az "Évad Zenésze" kitüntetés is gazdára talált.

 

A járványügyi helyzet okozta kényszerpihenő ellenére is rengetegszer hallhatta a közönség a Miskolci Szimfonikusokat. 80 koncerttel és több mint 30 ezer nézővel búcsúztatták a 2019/2020-as szezont. Sok programot el kellett halasztani, vagy lemondani a járványhelyzet miatt, de így is tartalmas évadot tudhat maga mögött az együttes. A saját szervezésű programjaik közül szinte mindet pótolják, s remélik, hogy a vendégszereplések, köztük egy erdélyi turnét szintén megvalósulnak majd a későbbiekben.

„Két miskolci és a budapesti sorozatunk is tartja népszerűségét, így mind a Tűzvarázs, mind a Hangforrás mind pedig a FényÁrnyék bérlet koncertjei közel teltház mellett zajlottak. Összességében sikeres évadot zártunk, hogy a nézőszámunkat is sikerült emelni, az Újévi hangversenyeinkből 5 teltházas alkalmat tartottuk és az ifjúsági progrramjaink is egyre népszerűbbek – mondta el Szászné Pónuzs Krisztina, a Zenekar ügyvezetője. Hozzátette: Bár a járványügyi intézkedések miatt nem tudtak koncertezni, amikor lehetőség volt rá, kamaraprodukciókkal örvendeztették meg a közönséget egy-egy szabadtéri-térzenei koncert keretében, a város számos pontján.

A bérletes sorozatokon kívül folytatódtak a Miskolcon már jól bevált egyedi koncertek: Aperitif koncert, hangverseny a Zene Világnapján, karácsonyi koncert, újévi koncertek (ebben az évben négy miskolci és egy emődi hangversenyre került sor), Promenád koncertek, Játsszunk zenét a szimfonikusokkal! (három alkalom), Ciróka babakoncertek, a 2019-es évben a zenekar bevezetett egy gyermekeknek szóló ismeretterjesztő koncertsorozatot Hangszerező címmel, amelyből 3 alkalom került megrendezésre nagy sikerrel, így ezt a sorozatot a 2020-as évben is folytatni szeretné az együttes. Új kezdeményezésként indult el egy együttműködés a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Kórház Gyermekrehabilitációs Osztályával, ahová negyedévente visznek egy kis muzsikát. Állandósult az edelényi L’Huillier-Coburg kastélyban bevezetett Kastély-szerenád sorozatuk, valamint rendszeres visszajárók a Népkerti Vigadóba és az Emődi Művelődési Házba is.

Budapesten a már említett saját szervezésű, három alkalmas, az Olasz Kultúrintézetben tartott sorozatuk mellett több alkalommal vendégszerepeltek a fővárosban: a Művészetek Palotájában, a Pesti Vigadóban és az Erkel Színházban.

A régióban több városban is koncertezett a zenekar: Debrecenben, Nyíregyházán, Edelényben, Encsen, Sárospatakon, Emődön, Kisvárdán, Sátoraljaújhelyen, valamint a régión kívül Székesfehérváron is. Ifjúsági hangversenyek keretében a zenekar fellépett Edelényben, Ózdon és Mezőcsáton.

Az évadzáró társulati ülést megtisztelte Ignácz Dávid jegyző úr is, aki elmondta, hogy a zenekar Miskolc kulturális életében egyik főszereplője és biztosította az együttest a város támogatásáról. Borkuti László, Közművelődési és turisztikai tanácsnok hozzátette: személyesen élményei vannak a zenekar programjairól, hiszen a legtöbb koncerten részt vett, s méltán lehet büszke a város a Miskolci Szimfonikus Zenekarra, amely nem csak szakmailag, hanem közösségileg is kiemelkedő szereplője Miskolc kulturális életének.

„Bár nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, de mindenért kárpótolt minket az évadzáró Promenád koncert, ahol technikai teltház mellett, fantasztikus közönség előtt újra muzsikálhattunk” – mondta el, Antal Mátyás, művészeti vezető. „Ebben az évadban újdonságot is kínálunk. Az elmúlt évben vásárolt új hangversenyzongoránk bemutatására YAMAHA-bérlet címmel új sorozatot indítunk januártól a zongorairodalom remekműveiből válogatva” – tette hozzá a művészeti vezető.

Az évadzáró végén díjazták a legtöbb szolgálatot teljesítő, a jubiláló kollégákat, valamint az Évad zenésze díj is gazdára talált.

25 éve dolgozik a zenekarnál Ferencz Enikő, kürt szólamvezető és Kakuk Zoltán, harsona szólamvezető.

30 éve erősíti a társulatot Monok Ildikó, brácsás, valamint Szabó Istvánné Bíró Marianna, 1. hegedűs.

40 éve a Zenekar tagja Czakó Péter, klarinétos.

Az elmúlt évadban a legtöbb szolgálatot teljesítette Dömötör Tamás és Soós Tibor, ütőhangszeres művészek. Az évad zenésze díjat a zenekar tagjai ítélik oda valakinek az együttes soraiból, ebben az évadban Siklósi Tamás, fuvola szólamvezető kapta meg.

Az új évadot augusztus 21-én nyitja majd az együttes, Emődön egy filmzenés koncerttel, majd augusztus 22-én egy borkóstolóval egybekötött hangulatos Kastély-szerenád koncertet adnak az edelényi L’Huillier Coburg kastély udvarán. Szeptember 3-án pedig a Szinva teraszon adnak ízelítőt a 2020/2021-es évad kínálatából a hagyományos Aperitif koncert keretében.