Sisterontól a MeseFilmfóniáig – 55. évadunkat zártuk | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Sisterontól a MeseFilmfóniáig – 55. évadunkat zártuk

85 koncert, több mint 37 ezer néző, két külföldi turné és megannyi különleges produkció – ezek a Miskolci Szimfonikus Zenekar 55. évadának számadatai. Az együttes 2018/2019-es szezonjának záró társulati ülésén, a jubiláló, a legtöbb szolgálatot teljesító tagokat is köszöntötték, illetve az "Évad Zenésze" kitüntetés is gazdára talált.

 

Franciaországban kezdődött és a Mesék birodalmában záródott a Miskolci Szimfonikusok 55. évada. Egy kalandos franciaországi turnéval indult a Miskolci Szimfonikusok 2018/2019-es szezonja, amikor is egy nappal előre kellett hozni a koncertet, az időjárási körülmények miatt, így a muzsikusok érkezésük után, azonnal színpadra léptek. Ez volt a kezdet, amit 83 koncert követett még 2018-2019-ben.

Az évadzáró társulati ülést megtisztelte Kiss János alpolgármester úr is, aki elmondta, hogy mind a közönség, mind pedig a lakosság szemében egyre nagyobb népszerűségnek és elismerésnek örvend a zenekar. Nagyon örvendetes, hogy az a közös misszió a városvezetés és az együttes között, miszerint mindenkihez jusson el a zene szeretete, nagyon jó pályán halad – tette hozzá alpolgármester úr és biztosította az együttest a város támogatásáról. Nagy Réka, Kultúráért és Kommunikációért Felelős Polgármesteri Biztos hozzátette: személyesen élményei vannak a zenekar programjairól, hiszen a legtöbb koncerten részt vett, s méltán lehet büszke a város a Miskolci Szimfonikus Zenekarra, amely nem csak szakmailag, hanem közösségileg is kiemelkedő szereplője Miskolc kulturális életének.

Bár az 55 év nem olyan kerek évforduló, mint az 50, azért igyekeztünk különlegessé, és ünnepivé tenni az évadot – mondta el Szászné Pónuzs Krisztina, a Zenekar ügyvezetője. Ennek tükrében októberben az egyik bérletes hangversenyükre meghívták az alapító tagokat, valamint a Zenekarhoz közel álló művészeket is. Ez alkalomból a Bartók Rádió egész délután Miskolcról jelentkezett, a zenekar életével kapcsolatos beszélgetésekkel, korábbi felvételekkel és az esti koncert közvetítésével köszöntötték a jubiláló együttest. Szintén novemberben újult meg a Zenekar honlapja, amely a mai trendekhez és a klasszikus zenei hagyományoknak is igyekszik megfelelni.

„Számomra egy tanulmányi kirándulás volt az elmúlt év, tele élménnyel. Csodálatos egyéni, szólam és nagyzenekari teljesítmények voltak a szezonban. A közönség ajándéka volt, hogy a megszokott 3 helyett idén 4 teltházas Újévi hangversenyt adtunk, úgy gondolom, ez mindenképp egy elismerés az együttes munkája felé” – mondta el Antal Mátyás, művészeti vezető. Emellett a klasszikus zenei bérletsorozatok eladása is szépen teljesített, 20%-kal nőtt ugyanis a Tűzvarázs és a Hangforrás bérlek értékesítése. Szintén sikerként könyvelhető el a budapesti rövid, 2 alkalmas sorozatuk az Olasz Kultúrintézetben, amelyek rendre teltház mellett zajlottak, így a következő évadban már 3 alkalommal találkozhat a miskolci együttessel a fővárosi publikum. „Fontosnak találom megemlíteni a gyümölcsöző együttműködéseinket a különböző művészeti intézményekkel, mint a Filharmónia Magyarország, a Bartók Plusz Operafesztivál, a város művészeti iskolái, együttesei és a Párizsi Konzervatórium” – tette hozzá az ügyvezető. Kiemelte még a gyermek- és ifjúsági programok sikerét, a Ciróka Babakoncertet, a Játsszunk zenét a Szimfonikusokkal programot, a Hang-ár tehetséggondozó sorozatot és a Balázs Győző Református Gimnáziummal közösen létrehozott produkciókat és az egyre nagyobb sikerű bérleten kívüli koncerteket.

Teltház mellett zajlottak a hagyományosan évadzáró Promenád koncertek is, amelyek bár a szeszélyes időjárás miatt a Nagyszínházba „költöztek”, a hangulat így is nagyszerű volt. Majd a valódi évadzárást a június 29-i MeseFilmfónia című szuperkoncert jelentette, amikor is közel 1400 néző tapsolt a társulatnak a miskolci Generali Arénában.

„Új kezdeményezésként indult el egy együttműködés a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Kórház Gyermekrehabilitációs Osztályával, ahová negyedévente viszünk egy kis muzsikát, valamint tervezzük, hogy a régióban több helyre is ellátogatunk egy-egy koncerttel, ennek első állomása az augusztusi encsi szereplés lesz” – tette hozzá az elmondottakhoz, Antal Mátyás.

A zenekar szakmai színvonalát bizonyítja az is, hogy újra folyamatosak a turnéfelkérések. Az elmúlt évadban Dél-Franciaországban, Sisteronban, valamint az olaszországi Ravennában koncerteztek, A következő szezonra is körvonalazódnak már turnék például Erdélyben.

Az évadzáró végén díjazták a legtöbb szolgálatot teljesítő, a jubiláló kollégákat, valamint az Évad zenésze díj is gazdára talált.

25 éve dolgozik a zenekarnál Menyhártné Tatár Beáta, oboista.

30 éve erősíti a társulatot Bereginé Kundráth Klára, fuvolista, valamint Nagy László, kürtös.

Az elmúlt évadban a legtöbb szolgálatot teljesítette Dömötör Tamás és Soós Tibor, ütőhangszeres művészek. Az évad zenésze díjat a zenekar tagjai ítélik oda valakinek az együttes soraiból, ebben az évadban Simonova-Balogh Jaroszlava, cselló szólamvezető kapta meg.

Az új évadot augusztus 19-én nyitja majd az együttes, Encsen egy filmzenés koncerttel, majd augusztus 23-án egy borkóstolóval egybekötött hangulatos Kastély-szerenád koncertet adnak az edelényi L’Huillier Coburg kastély udvarán, majd szeptember 5-én a Szinva teraszon adnak ízelítőt a 2019/2020-as évad kínálatából az Aperitif koncert keretében.