Szimfonikus felfedezések | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Szimfonikus felfedezések

SZIMFONIKUS FELFEDEZÉSEK
2013. április 9. 19:30 - 22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Brahms: Akadémiai ünnepi nyitány, op. 80
Brahms: a-moll kettősverseny, op. 102
Brahms: I. (c-moll) szimfónia, op. 68

Közreműködik:
Pablo Martín Acevedo - hegedű
Antonio Martín Acevedo - cselló
Vezényel: Kovács László

Könnyű dolguk van az ikreknek: szavak nélkül is értik egymást. Ha pedig kamarazenéről van szó, ez a "természetfeletti" képességük az együtt muzsikálás harmóniájában mutatkozik meg. Ennek ellenére a nemzetközi zenei életet nem sok ikerpár gazdagítja; azok viszont, akik igen, kivétel nélkül valami lényegeset mutatnak fel a kamaramuzsikálás terén. Az 1985-ben született és tudásukat a madridi Zsófia Királyné Akadémián tökéletesített spanyol ikrektől is hasonlóan izgalmas élményeket várhatunk.
Pablo és Antonio Martín olyan művet ad elő közösen, amelyben a két vonós hangszer mint testvérpár kap szerepet, szoros együttműködésben a zenekarral szemben. Johannes Brahms a-moll kettősversenye - a szerző utolsó zenekari alkotása - azonban legalább annyira szimfonikus zene, mint kamaramuzsika. A darabot Joachim József és a ma már elfeledett, de a maga korában hangszere legjobbjának tartott Robert Hausmann mutatta be. A Brahms-műsor aktualitását az adja, hogy a koncert után közel egy hónappal ünnepeljük a zenei romantika e különös világba vezető zsenijének száznyolcvanadik születésnapját.
A gyönyörű zenéket felvonultató programot Magyarország egyik legsokoldalúbb együttese szólaltatja meg. Az 1984, azaz majdnem harminc éve Kovács László vezette Miskolci Szimfonikus Zenekar legalább annyira járatos a dzsessz, az opera és a crossover világában, mint a szimfonikus zene területén.

A koncertet 18.30 órai kezdettel Előhang címmel beszélgetés előzi meg, amelyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők.

Forrás: www.mupa.hu