Jelenlegi hely

Újabb elsöprő budapesti sikert könyvelhet el a Miskolci Szimfonikus Zenekar

Óriási sikert aratott a Miskolci Szimfonikus Zenekar teltházas koncertje március 24-én a Zeneakadémia Nagytermében. A budapesti közönség a Magyarország és a nagyvilág című hangversenyt hallgathatta meg, amely a zenekar immár hatodik vendégszereplése volt a főváros nagy multú hangversenytermében.

Ábrázolható-e a zene nyelvén keresztül egy nemzet? A miskolci együttes válasz gyanánt olyan műveket tűzött budapesti koncertjének műsorára, amelyek a zene nyelvén érzékletesen megvilágítják a magyar nemzet egyedi vonásait. A koncert műsoráról nem hiányozhatott Kodály Zoltán két emblematikus alkotása: a Páva-variációk és a Psalmus Hungaricus, a sort pedig Bartók Béla Táncszvit című műve egészítette ki. Az est műsorán a három 20. századi magyar kompozíció mellett három virtuóz hegedűmű is szerepelt: Hubay Jenő Larghetto és Zsolt Nándor Valse caprice című művének átirata, melyet Banda Ádám hegedűművész készített és adott elő bravúros előadással. Közreműködésével felcsendült még Ravel: Tzigane című műve is, amelynek magyar vonatkozása, hogy a francia zeneszerző Arányi Jelly magyar hegedűművésznőnek ajánlotta. Banda Ádám mellett az egyik legünnepeltebb magyar tenorunk, Fekete Attila és a Nyíregyházi Cantemus Kórus is közreműködött a hangversenyen Héja Domonkos vezényletével.

A Miskolci Szimfonikus Zenekart az egyik legjobb vidéki zenekarként tartja számon a szakma, akik rendszeres vendégek a fővárosban is. A Zeneakadémia felújított épületében idén már hatodik alkalommal koncerteznek. Az együttes legközelebb a Budapesti Tavaszi Fesztiválon vendégszerepel április 14-én a Pesti Vigadó dísztermében.