Jelenlegi hely

Wagner muzsikája megérinti a lelket

Két világsztár - Elisabet Strid és Ivan Anguelov - érkezik a Hangforrás bérlet I. koncertjére. Az Érzékiség és megtisztulás című hangversenyen Wagner és Dvořak művek csendülnek fel, október 29-én, a Művészetek Házában. A svéd származású, fiatal szopránénekesnővel és a görög-bolgár gyökerekkel rendelkező, híres karmesterrel is beszélgettünk a miskolci fellépésről.

 

ELISABET STRID

Mi az első gondolata, vagy érzése, ha Wagnert hallgat?

Ez attól függ természetesen, hogy hol és hogyan hallom, milyen a hangulatom épp akkor. A zenéje, különösképp a kései Wagner darabok tele vannak érzelmekkel, bonyolult megfoghatatlan és megható dolgokkal.

A magyar közönség a Budapesti Wagner napokon ismerhette meg Önt júniusban. Az volt az első alkalom, hogy Magyarországra látogatott. Milyen volt az első benyomása országunkról? Hogy érezte magát nálunk? Milyen volt a fogadtatása?

Néhány fantasztikus napot töltöttem Budapesten. A város káprázatos, nagyon gazdag a kultúrája. Természetesen a lehetőség, hogy megismerhettem és együtt dolgozhattam  a  legkiválóbb magyar művészekkel, az tett igazán csak boldoggá.

Miskolcon Erzsébet és Izolda szerepét viszi színre.  Mit gondol ezekről a karakterekről? Milyen a kapcsolata velük?

Erzsébet szerepével nagyon régi a kapcsolatom, hisz ezzel a szereppel debütáltam 2010-ben. Úgy gondolom ez a karakter egyszerre nagyon erős és szenvedélyes. Folyamatosan küzd a társadalommal és végül feláldozza az életét a férfiért, akit szeret.

Izolda egy álomszerep, a csodálatos zene és az erős szerelmi szál miatt. Bár ez egy olyan karakter, amit nagyon nagyra tartok, mindeddig csupán a Szerelmi halált énekeltem belőle.

Mit vár a miskolci koncerttől?

Soha nem lehet tudni, mit várhatunk egy-egy koncerttől, de én nagyon boldog vagyok, hogy újra visszatérhetek Magyarországra és lehetőségem van még több Wagner művet énekelni és remélem, hogy a közönség élvezni fogja.

Hogyan ajánlaná ezt a koncertet a miskolci közönségnek?

Wagner muzsikája képes mélyen megérinti a lelket. Jöjjön és győződjön meg róla Ön is!

 

IVAN ANGUELOV

 

Ön már vezényelte a Miskolci Szimfonikus Zenekart a Bartók+... Operafesztiválon. Milyen volt az akkori közös munka?

Szívesen emlékszem vissza a közös munkára és a jó hangulatra. Magyarország kiváló zenészeiről ismert, ezt magam is megtapasztalhattam a közös próbák alkalmával.

Önt a nagy romantikus művek karmestereként ismeri a közönség? Miért ezeket műveket kedveli? Ön is romantikus lélek?

Így van, a romantika és a kései romantika zenei világában érzem magam igazán otthon. Ez a muzsika széles spektrumot kínál, amelyet a különböző nemzetek iskolái színesítenek.  Érdekes párhuzamot vonni olyan zenei művek között, amelyek egy időben, de különböző országokban  keletkeztek. Azt, hogy romantikus lélek vagyok-e magam nem tudom megmondani. De a romantikában benne foglaltatnak a nagy érzelmek, a szépség, a rajongás, a lelkesültség, bennem talán mindegyikből van egy kicsi.

Miskolcon Dvořak V. szimfóniája csendül majd fel. A 9 Dvořak-szimfónia k​özül miért épp erre esett a választás? 

Dvořak szimfóniáit nagyon behatóan tanulmányoztam. Ahogyan tudják, az Oehms Classics-nál mind a kilenc szimfóniát lemezre vezényeltem. Az ötödik szimfónia kiváló mű, gazdag zenei témákban és merész harmóniákban, különleges szerkezetének lírai és drámai skálája rendkívül széles. Kár, hogy olyan ritkán játsszák. Remélem a miskolci közönség lelkesedni fog érte, és felfedezi magának ezt a szimfóniát.

Koncertadatok:

Hangforrás bérlet, I. koncert
Érzékiség és megtisztulás
2015. október 29., 19:00
Művészetek Háza, Miskolc
Miskolci Szimfonikus Zenekar
Ének: Elisabet Strid
Vezényel: Ivan Anguelov

Részletek a Koncertek menüpont alatt.