Jelenlegi hely

A zene erejével ...

Különleges koncert a zene világnapján

Mint ismert, október elseje a zene világnapja, ebből az alkalomból országszerte több koncertet, hangversenyt és más zenei programot is rendeznek. A világnap célja, hogy népszerűsítse a zeneművészetet mint nemzetek közötti egyetemes nyelvet. Ez a nap valamennyi zenekar, muzsikus számára kiemelkedő esemény, hiszen egy olyan érték kerül a figyelem középpontjába, ami kitölti minden zeneszerető életét, amelynek közvetítése a zenészek hivatása. Ahogy a Miskolci Szimfonikus Zenekar szlogenje, „A zene elemi erő” is mutatja, a muzsika alkalmas a lelkünkre és a testünkre is hatni.

Yehudi Menuhin 1975. október 1-jei, zene világnapi köszöntőjéből idézve:

„Az igazság, ami a világ minden népművészetében, zenei stílusában ezernyi színben mutatkozik meg, képessé tesz bennünket arra, hogy egyetértésre jussunk egymással. Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói.”

E gondolat mentén haladva a Miskolci Szimfonikus Zenekar és a Filharmónia Magyarország miskolci irodája 2014-ben közösen mutatta be a zene világnapján Orff Carmina Buranaját, 2016-ban a Bartók Plusz Operafesztivál is csatlakozik a szervezők sorába, és a három miskolci kulturális intézmény együttműködve közös produkcióban mutatja be azt a nagyszabású művet, amely méltón mutatja be a komolyzene sokszínűségét és erejét. Így esett a választásunk Verdi Requiem-jére.