"Erőt adott a támogatásuk" | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

"Erőt adott a támogatásuk"

Izgalmas igazgatóválasztáson van túl a Miskolci Szimfonikus Zenekar. Hárman indultak a posztért, de a társulat elsöprő többséggel a jelenlegi igazgatónak, Szabó Péternek szavazott bizalmat. A közgyűlés is az ő pályázatát támogatta.

Hogy érzi magát mint újraválasztott igazgató?
Szabó Péter: Köszönöm, nagyon jól. Óriási öröm volt számomra, hogy a tagság ilyen mértékben kiállt mellettem. Ez adta tulajdonképen az erőt a további munkához.

Ön szerint mi lehet annak az oka, hogy a zenekar 90 százaléka önre és Kovács László karnagyra voksolt?
Szabó Péter: Ezt leginkább tőlük kellene megkérdezni, de bízom benne, hogy azért döntöttek így, mert a jelenlegi szakmai munkát és irányítást jónak, helyesnek találják. A meghallgatáson is elmondtam a társulatnak, hogy az elmúlt öt év alatt sok olyan pillanat volt, amikor küzdeni kellett a zenekarért, a fennmaradásért, a jó működésért, de ők ebből viszonylag keveset láttak. Mert a vezetőnek az a feladata, hogy nyugodt munkakörülményeket teremtsen a szakmai munkához.

Volt-e a pályázati időszaknak olyan napja vagy pillanata, amikor úgy érezte, nem ön az esélyes?
Szabó Péter: Én csak annyit tudtam, hogy három pályázó van, tehát akkor mindannyiunknak volt 33 százalék esélye. Aztán megvártuk, hogy megszülessen a végeredmény.

Arra gondolok, hogy az ön vetélytársának tartott Aczél András (aki végül visszalépett) a társulat előtt is elmondta, őt felkérték arra, hogy induljon a zenekar igazgatói posztjáért.
Szabó Péter: Én nem gondoltam arra, hogy valamelyikünknek több esélye lenne. Ha hárman pályáztunk, akkor mindhármunknak azonos esélyei voltak.

Aczél András a meghallgatáson és a lapunknak adott interjúban is azt hangsúlyozta, hogy nyitásra és modernebb szellemre lenne szüksége a zenekarnak annak érdekében, hogy ne kopjon el a komolyzenei hangversenyek közönsége. Egyetért ön ezzel?
Szabó Péter: Én nem hiszem, hogy el fog kopni a közönségünk. Hogy modernebbek és nyitottabbak legyünk…? Csak bele kell gondolni a klazz koncertjeinkbe, melyeket minden évadban két alkalommal rendezünk meg, vagy ott van a Játsszunk zenét a szimfonikusokkal! interaktív gyermekkoncert, amit szintén kétszer tartunk meg évadonként. De idesorolnám az ifjúsági koncertekhez tartozó online-játékunkat, ami a mai technikai vívmányokat használja fel annak érdekében, hogy a gyerekek más módon is találkozhassanak velünk, ne csak a koncerteken. Itt említeném a Filmfónia koncertünket is, mi szintén óriási sikert aratott. Úgy gondolom, hogy olyan szinten nyitottak vagyunk, és olyan sok mindent csinálunk, amennyit csak lehetséges, és nem hiszem, hogy ennél jobban kellene nyitnunk. Viszont a nyári fesztiválokon jobban meg szeretnénk magunkat mutatni. A szimfonikus zenei repertoárnak egyébként az elmúlt 20-30 évben ugyanaz a közönsége. Régen sem a 15-20 éves fiatalok jártak a komolyzenei koncertekre, hanem inkább a felnőtt gyermekekkel rendelkező szülők, a 40-es, 50-es vagy az a fölötti korosztály. Az való igaz, hogy a zenei oktatás az elmúlt időszakban sajnos kedvezőtlen irányba változott, ez pedig nem segíti a fiatalok hangverseny-látogatóvá válását. De azért meg fogjuk találni a jövőben is azokat, akik kíváncsiak lesznek a muzsikánkra. Amit csinálunk, úgy gondolom, hogy elég modern.

Várható-e valamilyen változás a koncertek rendszerében?
Szabó Péter: A bérletekben tervezünk egy kis változást. A Népszerű bérletet megtartjuk ugyanúgy, ahogy eddig volt, de emellett a legutóbbi felmérésünk eredményét figyelembe véve kialakítunk egy olyan bérletet, melynek a struktúrája a barokk korszaktól egészen a Mozart-művekig terjed.

Áprilistól nonprofit kft.-vé alakulnak. Hoz ez valamilyen változást a zenekar gazdasági életében?
Szabó Péter: A zenekar gazdasági életére óriási befolyással nem lesz, mert ugyanúgy, mint eddig, a működésünket továbbra is a fenntartói (tulajdonosi), állami bevételre, saját bevételre, pályázati pénzekre, valamint szponzorok támogatására tudjuk építeni. Ami a legnagyobb változás lesz, hogy a munkavállalók, akik eddig közalkalmazottak voltak, kikerülnek a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény hatálya alól.

Ez nem szül félelmet a társulat tagjaiban?
Szabó Péter: Nyilván van bennük félelem, hiszen a változásoktól mindenki fél, de mivel jelen pillanatban ez az egyetlen lehetőség, hogy talpon maradjunk, meg kell nézni, hogyan működik ez az új szervezeti struktúra. Erről egy év múlva tudnánk beszélgetni…

Hegyi Erika, Észak, 2012-03-09