Jelenlegi hely

Évadot zárt, és arculatot vált a nemzetivé lett szimfonikus zenekar

Évadot zárt, és arculatot vált a nemzetivé lett szimfonikus zenekar

A hagyományos, minden évben nagyon várt promenád koncerttel zárta az évadot szerdán a Miskolci Szimfonikus Zenekar. A két színházbeli koncertet követően pedig csütörtökön évadzáró társulati ülést tartottak, ahol a minden tekintetben sűrű évad értékelése mellett átadták, hagyományokhoz híven, az Évad zenésze díjat is, de elköszöntek a távozóktól és köszöntötték a jövő új kollégáit is.

Szabó Péter, a Miskolci Szimfonikus Zenekar vezetője összegző beszédében kiemelte,átlagosnak semmiképp sem nevezhető az az évad, amelyet most lezárnak.

- A közönség, remélem nem vett észre semmit az évad során, csak a zenét. Túl vagyunk egy igazgatóválasztáson, gazdasági társulássá alakultunk, az évadot 50 millió forintos zárolással kezdtük, amit szerencsés módon az év végére feloldottak, sokkal több dolgunk van tehát örülni-mondta Szabó Péter. Mint kiemelte, ezúttal az átlagosnál több rendkívüli ülésük is volt.

Az elmúlt évre visszatekintve azonban mégis több alkalmuk van az ünneplésre a miskolci szimfonikusoknak, hiszen január óta több, mint 14 ezer fizető néző látta fellépéseiket, Szabó Péter kiemelte, ekkora érdeklődés mellett elérhetővé válik decemberig a 22 ezres álomhatár.

Az évad során 62 koncertet adtak-ebből 36-ot idén- hazánk több városában, és a határokon túl is, többek között Svájcban és Németországban játszottak, de a fővárosi Művészetek Palotájának közönsége négy alkalommal is válthatott jegyet a miskolciak koncertjére.

- A halottak napi koncertre visszaemlékezve igazén furcsa emlékek jönnek elő. Emlékszem a Requiemre próbáltatok, mikor megtudtam, és közöltem veletek, hogy nonprofit Kft-vé alakulunk- emlékezett vissza a vezető. A pozitív emlékekre visszatérve megemlítette, májusban írták alá a szerződést, amely hivatalosan is a nemzeti kategóriába sorolja a Miskolci Szimfonikus Zenekart. A nemzeti megjelölés egy új nyilvántartási-támogatási kategória, amelybe egy budapesti és hat nem fővárosi zenekar, köztük a miskolci szimfonikusok kert be.

- Olyan világhírű művészek látogattak Miskolcra, mint Lilya Zilberstein zongoraművésznő, és Oliver von Dohnányi, Kocsis Zoltán valamint Aldo Sisillo karmesterek- sorolta a vendégeket a vezető. Kocsis Zoltán kapcsán elmondta, a karmester úgy véli a két legjobb vidéki zenekar a miskolci és a pécsi.

Kovács László művészeti vezető megköszönte azt a magas színvonalú zenei minőséget, amelyet létrehoztak a zenekarral közösen. Úgy véli, soha ilyen jól még nem játszott a zenekar, mint ebben az évadban, ezt bizonyítják az előadások is, Kocsis Zoltánnal kapcsolatban hozzáfűzte, a karmester véleménye meghatározó.

- Kocsis Zoltán szavára érdemes minden alkalommal figyelni. Ritkán dicsér, inkább hallgat. azt azonban meg kell jegyezni, hogy Pécsett vendégkarmester lesz Kocsis Zoltán- tette hozzá a művészeti vezető.

Szabó Péter az összegzés során kiemelte azokat a programokat is, amelyek jelentősek voltak. A bérletes előadások mellett szólt a Kovács László és barátai különleges produkcióról, a klazz koncertekről, de a felsorolásból nem hiányoztak a karácsonyi, újévi, halottak napi koncertek sem, s a gyermek és ifjúsági előadások is sikert arattak.

A jövő évad kínálatáról Szabó Péter elárulta, elfogadta a zenekar meghívását Szergej Nakarjakov, akit a világ egyik legkiválóbb trombitaművészeként tartanak számon, a zenekart pedig Karolosz Trikolidisz, Gál Tamás és Nicolaus Richter is vezényli majd a jövő évad során. Új koncertsorozatot is útjára indítanak, Gyöngy Bérlet néven. A Mesterbérlet helyébe lépő új bérlet egy három koncertből álló sorozat, amelyben- a közönség igényeinek megfelelően- a barokk és kora klasszicizmus közkedvelt művei csendülnek majd fel. A zenekar Népszerű Bérletének kínálata is gazdagabb lesz, a korábbi öt nagyzenekari és egy kamarakoncert helyett, hét nagyzenekari előadással várják közönségüket. A változásokat a zenekar megjelenésében is próbálta tükrözni, ezért új logóval és bérlethirdető anyagokkal nyitja az új évadot.

Az évadzáró társulati ülésen idén is átadták az Évad Zenésze kitüntetést, amit a társulati tagok szavazatai alapján ezúttal a nyugdíjba vonuló Miklsó-Dienes András brácsaművész, a brácsa szólam vezetője kapott.

Kiss J., Minap.hu, 2012.06.21.