Jelenlegi hely

Gyöngy lép a Mester helyébe

Népszerű művek, ősbemutatók és barokk zene jellemzi a most kezdődött zenei évadot.
Miskolc. Szergej Nakarjakov trombitaművész is fellép Miskolcon a Miskolci Szimfonikus Zenekarral.

Milyen újdonságok jellemzik a most kezdődött zenei évadot?
Szabó Péter:
A legnagyobb újdonság talán az, hogy az idei évadban új bérlettel kedveskedünk a közönségnek, a Gyöngy Bérlettel. Az elmúlt 5 év felmérései alapján olyan visszajelzéseket kaptunk, hogy a közönség szívesen hallgatna többet barokk zene „gyöngyszemeiből”. Ezért alakítottuk át a Mesterbérletünket. A Gyöngy Bérlet nagyrészt a barokk művekre épít, de eljutunk egészen Mozartig. Úgy állítottuk össze a programot a három koncertet tartalmazó új bérletben, hogy a közönség igényeinek megfelelően minél szélesebb réteg számára nyújtsunk kikapcsolódást. A Népszerű Bérlet is változáson ment keresztül, idén hét nagyzenekari koncertre várjuk a közönséget.

A komolyzene kedvelői azonban három bérlet közül választhatnak.
Szabó Péter:
Igen, így igaz. A Gyöngy- és a Népszerű Bérlet a zenekar szervezésében valósul meg, míg a Szezonbérlet műsorait a Filharmónia Kelet-Magyarország Nonprofit Kft. szervezi, amelynek programjaiban a zenekar évek óta rendszeres közreműködő és fellépő, így érthető, hogy ezt a bérletet is magunkénak érezzük.

A kísérletező kedv tükröződik-e a műsortervben?
Szabó Péter:
Minden évadban törekszünk sokszínű programot kínálni a komolyzene kedvelőinek. Az idei évad érdekessége két kortárs zenemű ősbemutatója. Az egyik Cser Ádám I. szimfóniája, melyet októberben, a másik Fekete-Kovács Kornél Hegedű-szárnykürt kettősversenye, melyet novemberben mutat be a zenekar. Amellett, hogy fontos célkitűzésünk a kortárs, magyar zeneszerzők műveinek bemutatása, megismertetése a közönséggel, egyúttal feladata is a zenekar nemzeti kategóriába való rangsorolásának. Ezen túl újfajta kezdeményezés a szeptember 13-i, Zene-Szóval című előadásunk, melynek keretében Ránki György Pomádé király új ruhája szvitet mutatjuk be. A koncert különlegessége, hogy nem csak a zene nyelvén szólunk a közönséghez; Kovács László karmester, a zenekar dirigálása mellett vezeti is az előadást: beszél zenéről, zenekarról és az élet nagy kérdéseiről, oly módon, hogy kicsik és nagyok számára is felejthetetlen élményt nyújtson.

Kik lesznek az idei évad sztárjai?
Szabó Péter:
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is törekedtünk, hogy világhírű művészt mutathassunk be a miskolci közönségnek. Ebben az évadban Szergej Nakarjakov trombita virtuóz lesz a vendégünk, aki Csajkovszkij Változatok egy rokokó témára című művét fogja játszani márciusban. Más nemzetközi művészek is Miskolcra látogatnak majd; a zenekarral lép majd fel Nicolaus Richter, Mika Eichenholz, Karolosz Trikolidisz. Emellett a magyarországi művészek közül is számtalan kiválóságnak tapsolhat majd a közönség; vendégünk lesz Fekete-Kovács Kornél, Bujtor Balázs, Várjon Dénes, Cser Krisztián, Tóth Zsuzsi, Pertis Attila. A Szezonbérletben pedig együtt muzsikálunk többek között Jandó Jenővel, Baráti Kristóffal és Perényi Miklóssal.A Gyöngy Bérlet összeállításakor is azt tartottuk szem előtt, hogy a barokk zene kiemelkedő „szakértői”, tolmácsolói vezessék be a közönséget a barokk zene világába.

Kulturális, művelődési intézmények mostanában utcai jelenléttel, figyelemfelhívó akciókkal próbálják megfogni a közönséget. Önök nem gondolkoznak ilyesmin?
Szabó Péter:
A mi együttesünk is gyakran „kimozdul”, hiszen az ifjúsági koncertek alkalmával ellátogatunk az általános iskolákba Miskolcon és vidéken egyaránt. A szabadtéri fellépéseknél a megfelelő akusztikai feltételek megteremtése nagyon nagy anyagi forrást igényel, így ilyen produkcióban most nem gondolkodunk, de mint korábban említettem minden évben törekszünk a sokszínűségre, valami újdonságra, ilyen lesz például a szeptember 13-ai Zene-Szóval című koncertünk.

Önök is követik az operafesztivál azon törekvéseit, hogy népszerű művekkel fogják meg a közönséget?
Szabó Péter:
A zenekar számára mindig fontos volt, hogy a közönség igényeit figyelembe véve alakítsa ki programját. Az évad tervezésekor ezt szem előtt tartva szerkesztettük az új valamint a meglevő bérlet műsorát. Így olyan népszerű művek kerültek a programba, mint Csajkovszkij VI. szimfóniája, Beethoven: V., VI. szimfóniája, vagy Chopin f-moll zongoraverseny. Mindemellett szeretnénk a közönség számára mindenképp új műveket is bemutatni, így a szimfonikus repertoár „teljes” palettáját bemutatva igyekszünk évről-évre a legszélesebb közönség réteggel megismertetni és megszerettetni a szimfonikus zenét.

Hegyi Erika,
Észak-Magyarország, 2012.09.12.