Jelenlegi hely

"Hasznos misszióban a szimfonikusok"

Ritka Kodály-művek lemezre rögzítésére vállalkozott a Miskolci Szimfonikus Zenekar. Az apropót az adta, hogy idén emlékezünk meg a világhírű zeneszerző, Kodály Zoltán születésének 130., és halálának 45. évfordulójáról. Az alig egy hét alatt felvett három Kodály-művet a világon bárhol elérhetik majd a komolyzene kedvelői a Hungarotonnak köszönhetően.

2012-ben világszerte milliók emlékeznek meg a világhírű zeneszerzőről, karnagyról és népzenekutatóról, Kodály Zoltánról. A kettős évforduló alkalmából a MiskolciSzimfonikus Zenekar ezúttal olyan ritka Kodály-művek lemezre rögzítésére vállalkozott május végén a Hungaroton lemezkiadó vállalat munkatársainak közreműködésével, mint a I. szimfónia, a Concerto és a Nyári este című művek.

Horváth Tamás hangmérnök elmondása szerint mindig szívesen jön Miskolcra a szimfonikusokhoz, hiszen több lemezt készítettek már együtt korábban is, összeszokott a csapat. Hangsúlyozta, nagyban könnyítette a közös munkát, hogy kiemelkedően jó a zenekar mind az együtt dolgozás, mind a munkafolyamat során.
– Évről évre mindig továbbfejlesztünk, változtatunk valamit, így egy nagyon magas minőségi szintre jutottunk el – mondta.

Alpár Tibor zenei rendező ugyanakkor elmondta, embert próbáló feladatba vágtak, mivel rengeteg zenekari szóló van a Kodály-művekben. Keményen kellett próbálni tehát már a rögzítés előtt is, hiszen nagy felkészülést igényeltek a darabok.
– Előny jelentett, hogy egy ilyen összeszokott társasággal dolgozhattunk együtt, ugyanakkor annak is nagyon örülök, hogy megismerkedhettem ezekkel a művekkel, hiszen a Nyári estét például szinte az ősbemutató óta nem rögzítették. Úgy gondolom, maradandót alkottunk a magyar komolyzenei életben – mondta.

Mint Kovács László karmester, a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője is elmondta azonban, a több fázisú munkában még pár feladat hátravan. Mindegyik darabról és azok részleteiről is van 5-6 felvétel, melyek közül természetesen a legjobbakat fogják kiválasztani és a végleges lemezre már ezek kerülnek.
– Úgy gondolom, a zenekar csillagos ötösre vizsgázott. Könnyedén feljátszották lemezminőségben a műveket, ugyanakkor az előre tervezett, felvételre szánt idő alig 70 százalékát kellett csak felhasználnunk – mondta.

Pedig véleménye szerint „irdatlan magas szintre” emelkedett a hallgatók minőségi igénye egy-egy hangfelvétellel szemben. Mint a karmester is hangsúlyozta, egy koncert során az érzelmi töltés nagyobb súllyal esik latba, mint a hajszálpontos hangzás, egy lemezfelvételnél azonban ez alapkövetelmény.
– A mai fül már nem bírja el egy lemezfelvételen, ha valami nem tökéletes, hamar elmegy az ember kedve, ha hibát észlel – mondta.

Hogy miért pont erre a három Kodály-műre esett a választás, a karmester azzal magyarázta, hogy újkori lemezen nincsenek meg ezek a darabok. Az utóbbi 30 évben nem készült ugyanis róluk felvétel, hézagpótló lehet tehát a most készült lemez.
– Koncepciózus a programválasztás. A Hungaroton számára érdekesek a különlegességek, számunkra pedig egy hasznos misszió a ritka művek rögzítése. A lemezkiadón keresztül Új-Zélandtól Amerikáig a köztudatban tarthatják Magyarországot, Miskolcot és a városszimfonikus zenekarát – hangsúlyozta Kovács László.

A három Kodály-művet tartalmazó lemez legkésőbb decemberben jelenik meg, a Kossuth-díjas magyar zeneszerző, Kodály Zoltán születésnapjára, december 16-ára pedig egy lemezbemutató koncertet tervez a zenekar.

Kujan I, Minap.hu, 2012-05-25