3 Bartók

3 Bartók

Műsor: 
Bartók Béla: A fából faragott királyfi
Bartók Béla: A csodálatos mandarin
Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára
Vezényel: 
Közreműködők: 
Kékszakállú: Bakonyi Marcell
Judit: Szántó Andrea
Koreográfus: Elzbieta Pantak, Grzegorz Pantak
Közreműködik a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a Miskolci Nemzeti Színház Kórusa és a Kielcei Táncszínház,
Rendező: Michał Znaniecki

A Bartók Plusz megalakulása óta változatos képet rajzolt a Bartók-művekből a közönség elé. Bartók a legeredetibb hívószó a művészek és művészetek közötti párbeszédhez, színpadi és zenei kísérletek megvalósításához, amely 2018-ban az operafesztivál Kékszakállú 100 programjában újabb fejezetéhez érkezik. Az opera – Bartók másik két színpadi darabjával együtt – Michał Znaniecki világhírű rendező elgondolása szerint kerül színre, aki úgy fogalmazott:

„Valahányszor találkozom Bartók világával, meglepődöm, mennyire modernek az ő remekművei. Rendezésemben felfedem, hogy a korszak freudi kontextusa nagyon fontos és erős inspirációt jelent Bartók műveiben. Ezt a vonalat követem a karakterek és a cselekmény értelmezésében. A metaforikus és szimbolikus látomásokat egy valóságos pszichoanalitikus ülésen fordítom le, felfedve az emberi lélek legsötétebb titkait. A szerelem, a komplexusok, a félelmek és vágyak a mi Juditunkat három különböző történetbe viszik. Mint Hercegnő, mint Prostituált és mint a Kékszakállú új felesége szerez különféle tapasztalatokat, él át érzéseket. A modern díszlet a tündérmesék új tanítása. Napjaink virtuális világa segíteni fog nekünk, hogy megértsük és nyomon kövessük a felnőtté válás folyamatát: az érzések, kapcsolatok és lelkünk sötét oldalának felfedezését.”

MICHAŁ ZNANIECKI – világszerte több mint kétszáz előadást állított színpadra, köztük számos szabadtéri megaprodukciót a wroclawi Olimpiai Stadionban és az izraeli Masada-sivatagban. Spanyolországi Anyegin-rendezése 2011-ben megkapta az év legjobb új előadásának kijáró díjat. Horvátországban 2014-ben az általa színre vitt Mefistofelét a legjobb operaelőadásként tüntették ki. A Bajazzók megrendezéséért pedig az olasz opera Oscarját jelentő Premio Abbiati-díjat nyerte el.

 

Jegyek 3600 forintos áron kaphatóak:

https://operafesztival.hu/index.php/hu/program/minden-program/event/1024...