Játsszunk zenét a Szimfonikusokkal

Játsszunk zenét a Szimfonikusokkal

Vezényel: 
Közreműködők: 
Forgatókönyvíró és műsorvezető: Csuka Tímea

Ütemváros egy különleges hely, ahol mindig történik valami. Lakói sosem hagyják unatkozni azokat, akik ellátogatnak hozzájuk. Trombita a kismalac, Hegedű Gabi, Metronóm bácsi és sok más kedves, mókás zenebarát izgalmas kalandokba keverednek, ahol számítanak a gyerekek segítségére. A Miskolci Szimfonikusok "Játsszunk zenét a szimfonikusokkal! - Történetek Ütemvárosból" elnevezésű programja, nem véletlenül örvend több évtizedes népszerűségnek.

 

Ütemvárosban mindig szól a muzsika, a lakók élete pedig csupa játék. A Miskolci Szimfonikus Zenekar sok éve töretlen népszerűségnek örvendő, Játsszunk zenét a szimfonikusokkal című sorozata minden évadban új kalandokra hívja az óvodás és kisiskolás korosztályt a Művészetek Háza Színpadán.

A koncertek megalkotója zenekarunk egykori csellistája, a sokéves zenekari és zenepedagógiai tapasztalattal rendelkező Csuka Tímea, aki felfedezőútra hívja a kicsiket a zene csodás világában. A kisgyerekeket nagyon nehéz pusztán a zene ismertetésével, rávenni a türelmes, figyelmes, kíváncsi zenehallgatásra, s a nézőtérei székben ülve lekötni. Ezért Tímea a mesét hívta segítségül. Minden előadásra önálló, egyedi történetet és tematikát alkot, ahol a játékos elemekbe belecsempészi a zenei nevelést is. A koncertek alkalmával igyekszünk minél több érzékszervre hatni, a program interaktivitása mellett, Ütemváros lakói és a történet megelvenedik kivetítőn is Tímea rajzai által, s közben persze szól a muzsika a zenekar jóvoltából!

A gyerekek maguk is tevékenyen részt vesznek a cselekményben, sütöttünk már együtt, kertészkedtünk, hangszereket készítettünk és a zenekar tagjai is kapnak olykor feladatokat volt már szakácsnéni, vasutas bácsi, kiscsibe és királyfi is közöttük. . A „Játsszunk zenét a szimfonikusokkal!”valóban egy felhőtlen játék, amelynek viszont természetes, elválaszthatatlan részét képezik a zenei gyöngyszemek és a muzsikálás minden fortélya.

2016-ig a program fő célcsoportját a családok jelentették. Majd úgy döntöttünk intézményeknek is meghirdetjük a programot, s a miskolci óvodák és iskolák mellett vidéki intézményeket is invitáltunk a koncertre. A kezdeményezés sikerét bizonyítja, hogy az elmúlt 2 alkalommal összesen 12 óvoda és iskola, és több mint 900 gyermek vett részt a programon, amely már első alkalommal elsöprő sikert aratott.

 

A 2018/2019-es évadban is szeretnénk elbűvölni a gyermekeket, hogy aktív részesei lehessenek egy izgalmas és magával ragadó kalandnak a zene világában.