Tűzvarázs bérlet III.

Tűzvarázs bérlet III.

Műsor: 
Erkel Ferenc: Ünnepi nyitány
részletek a Bátori Mária, Hunyadi László, Bánk bán, Sarolta, Dózsa György, Brankovics György és Névtelen hősök című operákból
Vezényel: 
Közreműködők: 
Ének: Rálik Szilvia, Kiss-B. Atilla, Kelemen Zoltán

1893-ban hunyt el Erkel Ferenc, a magyar nemzeti opera megteremtője, zeneművészetünk egyik elévülhetetlen érdemű nagymestere. Jubileumi gálahangversennyel emlékezünk Miskolcon a 125 esztendeje eltávozott zeneköltőre, amelynek műsorösszeállítása csaknem a teljes erkeli operatermésből ízelítőt nyújt, a népszerű alkotások (Hunyadi László, Bánk bán) részletei mellett ritkábban hallható kompozíciókat (Bátori Mária, Sarolta, Dózsa György, Brankovics György, Névtelen hősök) is ideértve. Már rögvest első dalművével, a Bátori Máriával (1840), világszínvonalú opera került ki Erkel tolla alól, melynek nyitánya igazi szimfonikus mestermunka. Következett azután finom arisztokratizmusával a Hunyadi László (1844), regényes-romantikus kitérőként a többszerzős Erzsébet középső felvonása (1857), szívbemarkoló népies lírájával a Bánk bán (1861), egyetlen vígopera megjelölést viselő ‒ s kiváló alkotói humorról árulkodó ‒ darabként a Sarolta (1862), két magyar zenedrámaként a Dózsa György (1867) és Brankovics György (1874), majd a nosztalgia álomszárnyain a Névtelen hősök (1880), végül pedig az ünnepélyes István király (1885). A műsort az oly nagyszerű, lendületes Ünnepi nyitány, a komponista kései remeke vezeti be. Keletkezése (1887) a század talán legfontosabb hazai kulturális intézményének jubileumához kapcsolódott: öt évtizedes múltra tekintett vissza a Nemzeti Színház. Falai között szentelte hajdanán nemzeti énekké, illetve néphimnusszá a Szózat, majd a Himnusz dallamát szakma és közönség; Erkel mindkettőt föl is idézi az Ünnepi nyitány zenéjében, egy operai önidézetet is odacsempészve a Saroltából (épp „Ordító” kántor műsorunkban is hallható áriájából).  A kompozíció egésze: zeneszerzői bravúr.

Erkel művészetének szellemisége jelentősen kötődött 1848‒49-hez – elegendő ehhez a Névtelen hősökre gondolnunk, amely a Szabadságharc apoteózisa –, a hangversennyel így a hősi napokra is emlékezünk az események 170. évfordulóján. A Miskolci Szimfonikusokat és a három nagyszerű szólistát Medveczky Ádám, napjaink Erkel-kultuszának egyik meghatározó személyisége dirigálja majd a decemberi estén.