Jelenlegi hely

Ciróka Babakoncert

2019. január 13., vasárnap 10:30
Helyszín: 
Zenekari székház - Malom
Műsor: 
Interaktív koncert a 0-3 éves korosztálynak bababarát környezetben.
Közreműködők: 
Forgatókönyvíró és műsorvezető: Bukáné Kaskötő Marietta

Csupa móka és kacagás a Ciróka Babakoncerteken

 

Folytatódnak a kalandok Zeneországban. A Ciróka babakoncert immáron új helyszíneken jelentkezik. A Zenekar székháza mellett a Népkerti Vigadóban is találkozhatnak a népszerű gyermekprogrammal.

 

 

A kezdetek

2014-ben született meg a gondolat a zenekar vezetésében, hogy a legkisebbeknek is kínáljanak zenei programot. Az elképzelés az volt, hogy a muzsika által nyújtott élményt mesés formában átadjuk az egészen piciknek is. Ehhez hívtuk segítségül Bukáné Kaskötő Mariettát, aki zenetörténészként és pedagógusként alkotta meg a Ciróka Babakoncert alapjait. Az évek során folyamatosan csiszolódott és formálódott a program, amelynek eredményeként mára már Miskolc egyik legsikeresebb gyermekprogramjává nőtte ki magát.

 

 

Több, mint játék

A szórakozás mellett természetesen tudatosan épülnek be zenepedagógia elemek is a koncertekbe; úgy mint a Kodály-koncepción alapuló szolmizáció, vagy a Kokas-módszer által preferált mozgásos-zenehallgatás, amelyek folytán játékosan sajátíthatnak el a gyermekek zenei ismereteket. A műsor tematikája mindig az adott évszakhoz, ünnepkörhöz kapcsolódik, erre fűződik fel az alaptörténet. A 0-3 éves apróságok új játékokat, dalokat ismerhetnek meg bababarát, játékos környezetben. A műsor koncepciója szerint az egész pici karon ülőktől kezdve, az izgő-mozgó 3 évesekig igyekszünk lekötni minden gyermek figyelmét, ölbéli- és mozgásos feladatok kombinálásával. Az interaktív játékok közben szól a zene, a Szimfonikusokból alakult kamaraegyüttesek jóvoltából, majd a hangszereket közelebbről is megismerhetik a lurkók. A zenei nevelés mellett nem titkolt szándékunk, hogy a családoknak teret nyissunk a közös játékra.

 

 

2018-tól új helyszínek

A Ciróka Babakoncert 2014-es indulása óta évadonként 3 alkalommal (ősszel, télen és tavasszal) 2-2, tehát összesen 6 koncertet tartunk. A program helyszíne 2018 tavaszáig a Művészetek Háza oldalcsarnoka volt. Ezt a helyet már kinőttük, s úgy döntöttük „hazahozzuk” a koncertet, így 2018 őszétől a Zenekar székházában (Miskolc, Fábián u. 6/a, Fábián Malom) találkozhatnak a programmal az érdeklődők. Amellett, hogy ez nagyobb teret jelent, egy kicsit beleláthatnak a családok a zenekar életébe, s a hangszereket is megtekinthetik közelről. A 2018 áprilisi babakoncert sikerén felbuzdulva pedig a megszokott 3 turnus mellett, évente 1-2 alkalommal a Népkerti Vigadóba is elvisszük majd a babakoncerteket.

 

Összefoglalva a Ciróka babakoncert egy egyedi kezdeményezés Miskolcon. Az aprócskáknak és családjaiknak szóló programot a zenekar szívügyének tekinti, s külön boldogság számukra, hogy indulásától kezdve mindmáig töretlen népszerűségnek örvend.