Müpa Felfedezések | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Müpa Felfedezések

2020. szeptember 23., szerda 19:30
Helyszín: 
Müpa
Műsor: 
Webern: Im Sommerwind (Nyári szélben)
Bartók: I. zongoraverseny, Sz. 83, BB 91
Koussevitzky: fisz-moll nagybőgőverseny, op. 3
R. Strauss: Till Eulenspiegel vidám csínyjei - szimfonikus költemény, op. 28
Vezényel: 
Közreműködők: 
Zongora: Szokolay Ádám
Nagybőgő: Dominik Wagner

Müpa - Felfedezések

Miskolci Szimfonikus Zenekar

20. századi szerzők művei alkotják a koncert műsorát. Négy sokszor hallott név, egyiküket azonban - az amerikaivá lett orosz Koussevitzkyt - az új zenéért síkra szálló karmesterként tartjuk számon: az ő megrendelése nyomán született Bartók Concertója. Bartók és Richard Strauss egy-egy ismert művével szerepel, Webern azonban egy, a „nem jellemző” kategóriába tartozó remekével. Mindehhez egy versenygyőztes fiatal magyar zongorista és egy hasonlóképpen ifjú, bécsi nagybőgővirtuóz: csupa felfedezést ígér ez az este!

Mindig izgalmas meghallgatni nagy zeneszerzők korai alkotásait: Anton Webern zenekari darabja „az op. 1 előtti időszakból”, az Im Sommerwind (Nyári szélben) színgazdag romantikus szimfonikus költemény, melyet a huszonegy éves alkotó egy német költő, Bruno Wille verse nyomán komponált. És azt vajon hányan tartják számon, hogy Serge Koussevitzky nemcsak karmester volt, de ezt megelőzőn nagybőgővirtuózként kezdte pályáját! Ez a magyarázata annak, hogy megszületett tolla alatt a fisz-moll nagybőgőverseny, a hangszer kevés concertóinak egyike. A darab szinte egyívású Webern művével: 1902-ből származik - Koussevitzky huszonnyolc éves volt a darab írásakor, és még Oroszországban élt. A versenymű osztrák előadója, Dominik Wagner, számos nemzetközi verseny díjazottja is fiatal: huszonhárom éves. Majdnem egyidősek a huszonnégy esztendős Szokolay Ádámmal, a Bartók-zongoraverseny szólistájával, a 2019-es Bartók Világverseny győztesével. Pályakezdő zeneszerzők, pályakezdő előadók - ez az este az ifjúság szellemét fedezteti fel velünk.

Az Európai Unió Klasszikus Európa Jövője és Kreatív Európa programjainak támogatásával.

A koncertet 18.30 órai kezdettel, Előhang címmel beszélgetés előzi meg, melyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők.

///

A Müpa social media házirendje:

https://www.mupa.hu/rolunk/hazirend#kozossegi-media-hazirend
https://www.mupa.hu/en/about/rules#social-media-policies