Jelenlegi hely

Tűzvarázs I.

2020. szeptember 28., hétfő 19:00
Helyszín: 
Művészetek Háza
Műsor: 
Webern: Im Sommerwind
Mozart: Esz-dúr kürtverseny (K. 495)
Penderecki: Concertino
Beethoven: V. szimfónia
Vezényel: 
Közreműködők: 
Trombita: Boldoczki Gábor

Bérletnyitó hangversenyünk kétfajta zenei évfordulóhoz is kapcsolódik. 75 esztendeje hunyt el Anton Webern osztrák komponista. Életműve bár a zenei modernség egyik mérföldköve volt, fiatalon komponált zenekari idillje, a Nyári szélben (1904), mégis a későromantika szellemét árasztó s annak varázsában tündöklő alkotás. Webern legfőbb mintája Wagner zenéje volt: a nyári szél olykor mintha konkrét zenedráma-idézeteket sodorna fülükbe.

A 250 éve született Ludwig van Beethoven életműve előtt a zeneszerző egyik legnépszerűbb remekének, az V. szimfóniának előadásával tisztelgünk. Megszületése óta, immár több mint két évszázada, folyamatosan lenyűgözi hallgatóságát a mű. Kezdete, a tömör foglalatú és megmagyarázhatatlan hévvel fölcsattanó „sors”-motívum, hangzó „Beethoven-emblémává” lett a köztudatban – noha önmagában véve nem az ő „találmánya” volt ez a kopogó ritmusú képlet. Hol drámai, hol titokzatos, hol derűsen daloló – és még ezernyi újabb – arcával minduntalan ott lüktetett már a XVIII. század zenéjében, példaként Joseph Haydn és W. A. Mozart műveiben (de a sok variáns között még a Marseillaise kezdete is ott szerepel). Később megjelent Beethovennél is, vissza-visszatérve az életműben, majd az utóélete hasonlóképp szerteágazó lett: példaként szinte idézetszerűen vált föllelhetővé a fiatal Johannes Brahms szenvedéllyel izzó darabjaiban. Az V. szimfónia zenei folyamatának lépésenkénti „kivilágosodása” – a drámai kezdet sötét c-molljától a befejezés fölragyogó C-dúr fényárjáig – tipikus dramaturgiai ív a XIX. századelő zenéjében. A finálé vulkanikusan kitörő örömünnep-mámora pedig a kor alapélményeiből fakadó jellegzetes hangvételek egyike: szabadságeszményt, a megszabadulás ígéretét hirdeti meg a kollektív diadal tónusán. Rokonai között szerepel a Beethoven-életműben a III. Leonóra-nyitány és az Egmont-nyitány is, de nem áll messze ugyanettől a hangtól a IX. szimfónia végső mámora sem.

Az est vendége Boldoczky Gábor világjáró trombitaművész, aki klasszikus és modern művészet kettősségének jegyében előbb W. A. Mozart egyik kürtversenyét játssza el szárnykürtszólóval, majd Krzysztof Penderecki 2015. évi Concertinójának tolmácsolója lesz.