Yamaha bérlet 2. | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Yamaha bérlet 2.

2022. február 21., hétfő 19:00
Helyszín: 
Művészetek Háza
Műsor: 
Brahms: B-dúr zongoraverseny, Op. 83
Chopin: e-moll zongoraverseny, Op. 11
Vezényel: 
Közreműködők: 
Zongora: Gile Bae

Három versenymű azonos szólistával, egyazon este során: aki ilyen különleges eseményt – illetve teljesítményt – kíván látni-hallani, érdemes ellátogatnia februári koncertünkre!

A csembalóverseny, mint a barokk concerto-irodalom új területe, Johann Sebastian Bach nevéhez fűződik, aki Lipcsében, kávéházi koncerteken – illetve nyaranta a kerthelyiségben – mutatta be ilyen műveit az általa vezetett együttessel. Csembalóversenyeinek mindegyike régebbi darabok átirata volt, a koncertünkön fölhangzó f-moll concerto például egy oboaversenyé. Lassú középtétele a legbensőségesebb Bach-muzsikák egyike.

Wolfgang Amadeus Mozart számára az opera és a zongoraverseny jelentették a legfontosabb alkotói műfajterületeket. Határaik átjárhatóak voltak: példaként a koncertünkön hallható F-dúr versenymű szokványos társalgási hangvételébe operai emlékű dallamosság vegyül már a nyitótételben, s a finálé könnyed játékaiból olykor mintha víg színpadi jelenetrészek bontakoznának elő láthatatlanul. Külön színfolt a középtétel üde, dalszerű, tavaszias lírája. Mozart maga is nagyra becsülhette ezt az alkotását, hiszen keletkezése után hat évvel újból előadta Frankfurtban, II. Lipót császár koronázási ünnepségei alkalmával (1790).

Fryderyk Chopin mindkét zongoraversenye még szülőhazájában keletkezett, s az e-moll hangnemű darab azon a legendás koncerten hangzott föl – a szerző szólójával, Varsóban, 1830. október 11-én –, amelyet követően véglegesen elhagyta Lengyelországot a zeneköltő. A kompozíció a romantikus versenymű-irodalom kiemelkedő szépségű és jelentőségű alkotásai közül való. Zenéje a szerző fiatalkori poézisének teljes spektrumát nyújtja egyúttal, beleértve a noktürnök, polonézek és más lengyel táncok, de ugyanúgy az etűdök világát is. Egyes lírai dallamok a chopini bel canto igéző példái. A középtétel éjszaka-poézise után ellenállhatatlanul ragad magával a „reggel sugaraival beköszönő” finálé néptánc-mámora.

Az est vendégművésznője, a hollandiai születésű Gile Bae, már ötévesen föllépett egy szimfonikus zenekarral! A miskolci együttes partnereként nagy sikert aratott Olaszországban, 2019-ben.