Zendülő | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Zendülő

2022. május 02., hétfő 10:30
Helyszín: 
Művészetek Háza
Műsor: 
Interaktív program óvodás és kisiskolás csoportoknak
Vezényel: 
Közreműködők: 
Forgatókönyvíró és műsorvezető: Turcsán Zsófia
Animátor: Handa Eszter

Zendülő – Szimfonikus kalandozások

A PROGRAM KIFEJEZETTEN ÓVODÁKNAK ÉS ISKOLÁKNAK SZÓL! 

További információ és regisztráció: handa.eszter@mso.hu !

A Miskolci Szimfonikusok Játsszunk zenét című ifjúsági sorozata felnevelt több generációnyi zenekedvelő fiatalt. A műsorvezető, forgatókönyvíró, egykori csellistánk: Csuka Tímea sok gyermek játszótársa volt éveken keresztül. 2021-ben átadta a stafétát Turcsán Zsófia kolléganőnknek, aki megalkotta a Zendülő – Szimfonikus kalandok című gyerekkoncert sorozatot, mint a Játsszunk zenét a Szimfonikusokkal program „kistestvérét”. Az alábbiakban ő ismerteti a koncertet.

„A Miskolci Szimfonikus Zenekar legfiatalabb gyermekprogramja a Zendülő Allegretto városkába csalogatja a gyerekeket. Itt az ifjú közönség megismerkedhet Ririvel a kismanóval, aki azt szeretné megtudni, melyik is a neki való hangszer. A hosszú úton segítségére van manótársa, valamint a teljes szimfonikus zenekar, akik szebbnél szebb dallamokkal segítik a manók minden kalandját. Eleredhet az eső, süthet a nap, de akár még táncolhatnak is a zenekar segítségével.

Ebben a programban a zenekar célja a nagyobb óvodások és a fiatalabb általános iskolás gyerekek zenei befogadásának segítése. Ősszel és tavasszal egy-egy alkalommal hétköznapon várjuk elsősorban iskolai és óvodai csoportokat, ezzel is minél szélesebb körben népszerűsítve a komolyzenét. Amellett, hogy a gyerekek megismerkedhetnek a hangszerekkel, játékos feladatokon keresztül kapcsolódhatnak a zenéhez. A program minden alkalommal megújul, annak sem kell félnie, aki lemaradt az előző előadásokról, bármikor várjuk szeretettel az ifjú közönséget.”

 

A kisgyerekeket nagyon nehéz pusztán a zene ismertetésével, rávenni a türelmes, figyelmes, kíváncsi zenehallgatásra, s a nézőtérei székben ülve lekötni. Ezért Zsófi a mesét hívta segítségül. Minden előadásra önálló, egyedi történetet és tematikát alkot, ahol a játékos elemekbe belecsempészi a zenei nevelést is. A koncertek alkalmával igyekszünk minél több érzékszervre hatni, a program interaktivitása mellett, a történet megelevenedik kivetítőn is, s közben persze szól a muzsika a zenekar jóvoltából.

2021-ben egyből dupla teltházzal debütált a koncert, így nem volt kérdés számunkra, hogy az újabb generációknak a Zendülő lesz az új Játsszunk zenét programja, s bízunk benne, hogy ez is több évtizedes kort megél majd.

A Zendülő – Szimfonikus kalandok valóban egy felhőtlen játék, amelynek viszont természetes, elválaszthatatlan részét képezik a zenei gyöngyszemek és a muzsikálás minden fortélya.

Reméljük idén Ti is Velünk tartotok!