ZAK vizsgakoncert | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

ZAK vizsgakoncert

2022. május 16., hétfő 19:00
Helyszín: 
Művészetek Háza
Műsor: 
Brahms: Akadémiai ünnepi nyitány – vezényel: Naaman Saad
Mozart: A-dúr klarinétverseny (Mészáros Dániel), vezényel: Teremi Dárius
R. Strauss: Till Eulenspiegel vidám csínyjei – vezényel: Tompa Ábel
Liszt: Les Préludes – vezényel: Pánczél Tamás
Közreműködők: 
Vezényel: Teremi Dárius, Naaman Saad, Tompa Ábel, Pánczél Tamás

Segítő jobb az ifjú dirigenseknek

Nem csupán a hangszeres művészet utánpótlásnevelésében, hanem a dirigensek következő generációjának képzésében is próbálunk segédkezni. A Párizsi Konzervatóriummal már évtizedekre visszanyúló kapcsolatot ápolunk, ennek alapja a miskolci karmesterkurzus, ahol az ifjú dirigensek zenekarunk élén szerezhetnek gyakorlati tapasztalatot. Sok olyan karmester tanonccal dolgoztunk az elmúlt években, akiket így ismertünk meg, s azóta már gyakorló művészként tértek vissza Miskolcra 1-1 koncert erejéig. Így például Quentin Hindley és Nikita Sorokine is vendégünk volt az előző évadban.

Emellett immáron három éve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmester szakos hallgatói is nálunk töltik zenekari gyakorlatukat és tartják meg vizsgakoncertjüket. Ezek az alkalmak egészen más típusú munkát jelentenek Zenekarunknak, hiszen egy próbafolyamaton belül több stílusú növendék is irányítja őket; folyamatosan alkalmazkodni kell, ugyanakkor támogatni őket ebben a tanulási folyamatban. Természetesen a diákokat nagyszerű tanárok is segítik, úgy mint Medveczky Ádám és Ménesi Gergely.

A gyakorlatok végeztével a növendékek vizsgakoncertjén, diplomakoncertjén is közreműködünk, így a miskolciak elsőként ismerhetik meg a jövő nagy karmesternemzedékének jelöltjeit.  

A 2022-2023-as évadban is szeretettel várjuk az ifjú karmestereket!