Szimfonikus bérlet I. | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Szimfonikus bérlet I.

2022. szeptember 26., hétfő 19:00
Helyszín: 
Művészetek Háza
Műsor: 
Bartók: Divertimento
Richard Strauss: II. kürtverseny
Brahms: II. (D-dúr) szimfónia, Op. 73
Vezényel: 
Közreműködők: 
Miskolci Szimfonikus Zenekar
Kürt: Zempléni Szabolcs

Bérletnyitó hangversenyünkkel Bartók Bélára emlékezünk a zeneszerző halálának évfordulóján – amely éppen szeptember 26-ra esik –, valamint a 125 esztendeje elhunyt Johannes Brahms életműve előtt tisztelgünk.

A vonószenekari Divertimento az inspiráció szempontjából elképzelhető legidillibb környezetben, a svájci hegyek között született 1939 nyarán. Megrendelője, egyben a zeneszerző vendéglátója, Paul Sacher, a Bázeli Kamarazenekar vezetője volt; Bartók ugyanennek az együttesnek írta korábban instrumentális fő művét, a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című darabot. Most, a Divertimento komponálásakor, a barokk concerto-tradíciót is fölelevenítette az együttes fölosztásával. A középtétel Bartók nagy éjszaka-lassúinak egyike. Vissza-visszatérő játékosság jellemzi a darab kezdetét, majd a finálé reggeli fényözön-muzsikája: elsöprő lendületű, ünnepi néptánc-forgatag, amelynek típusa a Táncszvittől a nagyzenekari Concertón át a Brácsaversenyig kísérte az életművet.

Bartók legfontosabb zeneszerző kortársainak egyike volt Richard Strauss, akinek művészete hosszú ideig igézően hatott a pályakezdő magyar komponistára. Második kürtversenye már kései alkotás, Strauss szépségeszményben és derűben fogant végső vallomásainak egyike. Nem véletlenül vált a leggyakrabban megszólaltatott XX. századi kürtversennyé.

Szintén derű és emelkedettség – hasonlatképpen: egy idilli nyáreste boldogító mámora – hatja át Johannes Brahms II. szimfóniájának négy tételét. Megalkotásakor, ahogy Bartók Divertimentója esetében is, erőteljesen hatott a szerzőre az eszményi környezet: a komponálásra az osztrák Wörthi-tó partján került sor 1877 nyári hónapjaiban. A nyitótétel természetihletésű főtémáját nosztalgikus keringőhangú melódia követi, nem csoda, hogy a bécsiek azonnal magukénak érezték a darabot a császárvárosban lezajlott ősbemutató után.

Dubóczky Gergely budapesti karmester gyakori vendége Zenekarunknak; nem csupán Miskolcon dirigált már nagy sikerű hangversenyeket az együttes élén, hanem tavaly Borsiban, a frissen felújított Rákóczi-kastélyban is.