Szimfonikus bérlet III. | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Szimfonikus bérlet III.

2022. november 24., csütörtök 19:00
Helyszín: 
Művészetek Háza
Műsor: 
César Franck: Az elátkozott vadász – szimfonikus költemény
Paul Creston: Concertino marimbára és zenekarra
Alex Orfaly: Danzón Luna – magyarországi bemutató
Schubert: II. (B-dúr) szimfónia (D. 125)
Vezényel: 
Közreműködők: 
Miskolci Szimfonikus Zenekar
Joó Szabolcs és a Miskolci Szimfonikus Zenekar ütő szólama

Az ütőhangszerek csengő-bongó világa különleges élményekkel színesítheti egy-egy koncert műsorát. A 200 esztendeje született César Franck bevezetésül eljátszott szimfonikus költeménye után két olyan darab is felhangzik, amelyekben az ütőké a fő szerep. Az első egy immár műfaji klasszikusnak számító szerzemény: Paul Creston amerikai olasz komponista nevéhez fűződik a zenetörténet első versenyműve marimbára és zenekarra; a Concertino bemutatójára 1940-ben került sor a New York-i Carnegie Hallban. Tolmácsolására most Joó Szabolcs, a Nemzeti Filharmonikusok szólamvezetője és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára vállalkozott. Ezután Alex Orfaly ma élő amerikai komponista, ütőhangszeres művész Danzón Luna (Holdtánc) című, szólisztikus üstdobokra és kamaraegyüttesre komponált darabja a karibi térség éjszakáinak atmoszféráját csempészi a hangversenydobogóra. Egzotikus színek, harmóniák, villanások – szertartásos pillanatok –, majd a rituális tánc percei váltják egymást, mindvégig harmonikus egységben. Az őszi előadás lesz a mű magyarországi bemutatója, melyben Joó Szabolcs mellett részt vesznek a Miskolci Szimfonikus Zenekar ütőhangszeres művészei is.

A karibi éjszakák táncmámora után Franz Schubert éjszakái következnek: a környezet európai, szelídebb fényekkel, de súlyos árnyakkal; parkkal, ahol csalogány zengi dalát – legalábbis ilyen érzeteket kelt bennünk annak a műnek a bevezetése, mely az ifjú bécsi géniusz második alkotásaként készült el a szimfónia műfajában. S ennek fináléjában szintúgy jelen van a tánc: a kor oly népszerű típusa, a galopp stilizált formájában. Alig hihető, hogy ez a friss, invenciózus mestermuzsika egy mindössze tizennyolc esztendős alkotó tollának gyümölcse volt! Schubert születésének 225. évfordulója alkalmából tűzzük műsorra a viszonylag ritkán játszott darabot.

A magyar felmenőkkel is rendelkező, svájci Thomas Herzog együttesünk visszatérő vendégkarmestere, akit legutóbb 2020 őszén, Manuel de Falla balettzenéjének, A háromszögletű kalapnak eldirigálását követően ünnepelt Miskolc közönsége.