Yamaha bérlet 1. | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Yamaha bérlet 1.

2023. január 16., hétfő 19:00
Helyszín: 
Művészetek Háza
Műsor: 
Beethoven: C-dúr zongoraverseny, Op. 15
Rahmanyinov: II. (c-moll) zongoraverseny, Op. 18
Vezényel: 
Közreműködők: 
Miskolci Szimfonikus Zenekar
Zongora: Kovács Gergely

Bécs a XVIII. századvégen: a távoli Bonnból érkezett nemrég egy ifjú muzsikustehetség, akiről egyre több szó esik a kulturális élet elit berkeiben, és aki épp ezért – szinte könnyedén – főúri pártfogók garmadára lel. Rendkívüli adottságaival sorra kápráztatja el a zene fővárosának közönségét – mint zongorista és zeneszerző egyaránt –, nyilvánosság elé kerülő alkotásai így egyre határozottabban viselik magukon a korszakos zseni kézjegyeit. Példaként, az olyan „oroszlánkörmök”, mint a C-dúr zongoraverseny bevezető taktusainak lehengerlő méltósága, vagy a mű fináléjának – soha nem tapasztalt dimenziókat bejáró, és ott látszat-szertelenséggel tobzódó – humora, rövid idő elmúltával már félreismerhetetlen beethoveni jellegzetességekként szerepelnek majd a köztudatban.

A huszonéves Ludwig van Beethoven szerzeményét a még ugyancsak húszas éveiben járó Szergej Rahmanyinov lenyűgöző alkotása – az életmű egyik legnagyszerűbb opusa – követi koncertünkön. Az 1900‒1901-ben komponált II. (c-moll) zongoraverseny ajánlása a zeneszerző orvosának, Nyikolaj Dahl pszichiáternek szól, akinek kezelése felszabadító erővel hatott Rahmanyinov alkotó fantáziájára (miután, I. szimfóniájának sikertelenségét követően, mély válságba esett). A versenymű zenei nyelvezete az orosz muzsikusra oly jellemzően kifinomult és nemes, három tételét drámai erő ‒ olykor kirobbanó lendület ‒, éneklő líra és hamisítatlan rahmanyinovi melankólia együttese uralja. Szakrális fényt kölcsönöz továbbá a kompozíciónak mindjárt a zongora harangkongásra emlékeztető, nyitó akkordsora. S második zongoraversenye végre meghozta szerzője számára a méltó világsikert.

Estünk szólistája, Kovács Gergely, a 2021. évi Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny díjazottja; 2018-ban előkelő helyezést ért el a Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen is. Török Levente fiatal karmester pályája Ausztriában és Németországban bontakozott ki az elmúlt évtizedben, és a tervek szerint Budapesten, a Művészetek Palotájában is föllép majd Zenekarunkkal 2023 elején.