Yamaha bérlet 3. | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Yamaha bérlet 3.

2023. április 24., hétfő 19:00
Helyszín: 
Művészetek Háza
Műsor: 
Beethoven: Esz-dúr zongoraverseny, Op. 73
Csajkovszkij: b-moll zongoraverseny, Op. 23
Vezényel: 
Közreműködők: 
Miskolci Szimfonikus Zenekar
Zongora: Fülei Balázs

Ludwig van Beethoven lebilincselő darabja ötödik, egyben utolsó felnőttkori zongoraversenye volt (1809). Szimfonikus igényű, nagylélegzetű alkotás; szélső tételeit félreismerhetetlenül a napóleoni idők atmoszférájának „hangzó krónikájává” teszi azok nyílt, hősies tónusa. A kezdő Allegro misztikus hangon beköszönő második témájában még a verbunkos-karakter is fölsejlik. Folytatásként a középső, igéző szépségű lassútétel a zenetörténet himnikus éjszaka-vallomásainak egyike: a magányos lélek emelkedett-önfeledt kitárulkozása a derű óráiban, távol a világ zajától. Kezdetén mintegy a „végtelen felől”, halkan közeledve bontakozik ki Beethoven egyik legmegragadóbb s legszárnyalóbb lírai dallama, titokzatos mélységeivel. Végül a tétel befejezése szellemes „csattanóval” kapcsolódik a rondó-finálé robusztus életerejű kezdőtémájához.

Pjotr Iljics Csajkovszkij b-moll zongoraversenye a szerző legnépszerűbb alkotásainak egyike: témái a XIX. század világszerte dúdolt-fütyült dallamai közé tartoznak. Érzelmi skálája – csakúgy, mint a komponista számos további darabja esetében – itt is rendkívül széles, a formálásmód pedig jelentős részben fantáziaszerű és szabad. Ennek eredménye a szokványos műfajhatárok egyfajta kitágítása lett a szimfonikus zene újszerű – vagy éppen akkortájt kialakuló – formái, a szimfonikus költemény, zenekari fantázia felé.

A látványosan virtuóz zongoraszólamot, melynek nehézségei közismertek, eredetileg honfitársának, Nyikolaj Rubinsteinnek szánta az orosz zeneszerző. Rubinstein azonban olyan fokú nemtetszésének adott hangot, méghozzá a teljes darabbal kapcsolatosan, hogy az ajánlás végül is a német Hans von Bülow – Liszt Ferenc egyik legjelesebb tanítványa – számára készült el, aki az ősbemutató szólistája lett (Boston, 1875). Csajkovszkij később revideálta a művet, s még két zongoraversenyt (G-dúr és Esz-dúr), valamint egy zenekar-kíséretes koncertfantáziát is komponált, ám az utóbbiak ritkán kerülnek előadásra.

A rendkívüli szólista-teljesítményt ígérő est vendége, Fülei Balázs, több mint harminc versenyművet tart repertoárján! Igen sokoldalú, kreatív muzsikus, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára.