Különleges, szimfonikus, újévi – fergeteges koncert, sztárvendégekkel | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Különleges, szimfonikus, újévi – fergeteges koncert, sztárvendégekkel

Igazán különleges újévi hangversennyel köszöntötte közönségét a Miskolci Szimfonikus Zenekar szombaton, hiszen a nagy érdeklődésre való tekintettel mindjárt két koncertet is adtak a Művészetek Házában. Ugyanakkor olyan neves és elismert művészek működtek közre a hangverseny során, mint a Kossuth-díjas Rost Andrea, Eperjesi Erika, a Miskolci Nemzeti Színház magánénekese, vagy éppen az Edda frontembere, Pataky Attila. Az est házigazdája pedig Kautzky Armand volt.

Már hagyomány, hogy újév első hétvégéjén ünnepi hangversennyel köszönti közönségét a Miskolci Szimfonikus Zenekar. A megszokott menetrendtől ezúttal sem tértek el, de új helyszínen, gazdagabb programmal és számos sztárvendéggel köszöntötték szombaton 2014-et a Művészetek Házában.
Mivel évről évre egyre nagyobb az érdeklődés az évkezdő koncert iránt, így szombaton délelőtt és este is a Művészetek Háza színpadára lépett a szimfonikus zenekar, melyet ezúttal a fiatal tehetség, Hámori Máté vezényelt.

„2014. korszakhatár lesz az életünkben”

Az esti hangverseny előtt Kriza Ákos köszöntötte a jelenlévőket. Miskolc polgármestere azzal kezdte, hogy az óévet és az újat gyakran fogadalmak kötik össze. Leggyakrabban valamilyen változást szoktunk megfogadni, és kijelöljük az elkövetkező esztendő tennivalóit.
– Az újév első napjaiban én is számot vetettem, és nem tagadom, fogadalmat is tettem – árulta el a polgármester. Hozzátette, a 2013-as év volt az, ami most már hűen megmutatta az eredményeiket. Láthatóvá, tapasztalhatóvá vált a fejlődés, aminek alapjait folyamatosan teszik le nap mint nap.

„A céljaink világosak: biztonságos, élhető várost és átgondolt fejlesztéseket akartunk és akarunk, és mindehhez elsősorban rendre van szükség” – emelte ki Kriza Ákos, aki a 2013-as esztendőre visszatekintve két szóban jellemezte az óévet: küzdelmes és eredményes.
– Küzdöttünk a város hírnevéért, a 2010-ig felhalmozott adósságállomány leszorításáért. A küzdelem eredménye, hogy a kormány adósság-átvállalásának köszönhetően Miskolc adóssága 36 milliárdról nulla forintra csökkent. Ez óriási eredmény, hiszen így tiszta pénzügyi háttérrel indulhatunk a következő esztendőnek – hangsúlyozta.

A küzdelem kimagasló eredménnyel járt a téren is, hogy Miskolc ne legyen „másodrendű Magyarország nagyvárosainak sorában”.
– Elértük, hogy a magyar kormány októberben Miskolcot kiemelt gazdaság-fejlesztésű övezetnek nyilvánította. Ennek eléréséért külön köszönet illeti Csöbör Katalin és Sebestyén László országgyűlési képviselőt, akik mindvégig segítették e téren folytatott küzdelmeinket – tette hozzá Miskolc polgármestere.

Kriza Ákos a 2013-as év további küzdelmeiről szólva elmondta, minden lobbierejükkel küzdöttek azért is, hogy minél nagyobb támogatást szerezzenek a városi intézmények, a turisztikai és sportlétesítmények megújításáért. Küzdöttek a fészekrakók ellen, hogy helyettük a legtehetségesebb fiatalokat itt tartsák a városban. Megújultak az óvodák, és elkezdődött az iskolák több száz millió forint értékű felújítása és korszerűsítése, de ide sorolhatjuk a fiatalokat a városban marasztaló Otthonunk Miskolc program elindítását is.

– Talán legnagyobb küzdelmünket a munkahely-teremtés terén folytattuk, hogy Miskolc ne csak lakhelye, hanem kenyéradó és éltető otthona is legyen minden miskolcinak, igazolva, hogy itt érdemes élni – mondta a polgármester, aki a munkahely-teremtés kapcsán természetesen külön szólt a Takata cég letelepedéséről, illetve az olyan nagy cégek, mint például a Bosch, vagy a Vodafone fejlesztéseiről, munkahely-bővítéseiről is. Küzdelmeik eredménye az is, hogy sikerült meggyőzni a kormányzatot arról, hogy Magyarország eddigi legnagyobb informatikai projektjét, a Digitális Közösség programot Miskolcon valósítsák meg. Küzdöttek ugyanakkor „az egykori eladósítók rosszindulatával” és „az alaptalan hazugságokkal” is.

A további eredmények között sorolta fel Kriza Ákos polgármester többek között a Selyemréti Strandfürdő átadását, a Lillafüredi Függőkert felújítását, a Miskolctapolcai Strandfürdő fejlesztésének megkezdését és a diósgyőri stadionrekonstrukciót is.
– A megvalósult beruházások és fejlesztések nemcsak Miskolc megújulásáról tanúskodnak, hanem a jövő szisztematikus tervezéséről is. 2014. korszakhatár lesz az életünkben. Ismét egy olyan fordulóponthoz érkeztünk, amikor eldől, hogy folytatódik-e a megkezdett munka, vagy ebek harmincadjára jut minden elért eredmény. Hatalmas munka vár ránk a következő évben. A városnak azt fogadtam meg, hogy még keményebben fogok dolgozni Miskolcért, a miskolciakért. Megfogadtam, hogy még egyszer nem engedem senkinek, hogy eladósítsa városunkat, megfogadtam, hogy minden csatát meg fogok vívni a közös eredményeink megtartásáért. S megfogadtam, hogy minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy Miskolc 2014-ben belépjen a sikeres városok közé. A jövő számunkra lehetőség, a remény pedig a közösen elvégzett cselekedet – zárta ünnepi köszöntőjét Kriza Ákos, Miskolc polgármestere.

Újévi koncert, neves és elismert művészekkel

Miskolc polgármesterének köszöntő szavait követően kezdetét vette a miskolci szimfonikusok újévi koncertje, melyen olyan neves és elismert művészek működtek közre, mint a Kossuth-díjas, világhírű szopránénekesnő, Rost Andrea, de érkezett Eperjesi Erika, a Miskolci Nemzeti Színház magánénekese is, aki Kálmán Imre zeneszerző jól ismert operettjeinek részleteit adta elő. Az est folyamán fellépett még a miskolci kötődésű Edda frontembere, Pataky Attila is.

A minden évben színes táncprodukciókkal tarkított koncerten, 2014-ben két kiváló fiatal tehetség, Bakó-Pisla Artemisz és Bakó Máté, a Magyar Állami Operaház két magántáncosa gondoskodott a felejthetetlen élményről. Az est házigazdája pedig az a Kautzky Armand volt, aki nemcsak jellegzetes hangjával, de remek humorával is megfűszerezte az év első szombatját.

Kiss J., Kujan I., Minap.hu, fotó: Juhász Á.