Ötven évet ünnepelve | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Ötven évet ünnepelve


Fennállásának 50. évfordulóját ünnepli idén a Miskolci Szimfonikus Zenekar. A jeles dátum kapcsán hétfőn este ünnepi hangversenyt ad a zenekar, amelyet ünnepi társulati ülés előzött meg délután. A társulati összejövetelen az elmúlt ötven évről esett szó, de köszöntötték Kovács László karmestert, aki harmincadik évét kezdte meg a szimfonikusoknál, s egy összegző könyvet is bemutattak, amely nem csupán a miskolci együttes, hanem annak létrejöttét, Miskolc zenetörténeti múltját is feltárja – s karácsonykor már a könyvesboltok polcain is visszaköszön.

Ünnepi társulati ülést tartott a Művészetek Házában a Miskolci Szimfonikus Zenekar hétfőn délután. Az esti, jubileumi hangverseny előtt az együttes vezetői mellett szólt a zenészekhez a város vezetése is. Kiss Gábor alpolgármester elmondta, az évfordulók mindig szépek, az 50. pedig kivételesen komoly. Mint humorosan kiemelte, saját tapasztalatai alapján elmondhatja: van jövő ötven után is.

– Ötven év arra jó, hogy az ember, egy zenekar sok tudást, tapasztalatot gyűjtsön össze, amelyek segítségével a jövő irányába is magabiztosan léphet. Képzett zenészek, meghatározó művészeti élet alkotja a zenekart, s városunk jó hírét messze földre elviszi. Az a szakmai igényesség, amely a kezdetektől jellemzi a Miskolci Szimfonikus Zenekart, jó alap a folytatáshoz. Egy ilyen ünnepi pillanatban is fontos tudatni, hogy a város a működési feltételeket továbbra is biztosítja. Miskolc számára igenis fontos a zenekar, felelősséget vállal érte, s magáénak tekinti – hangsúlyozta Kiss Gábor, de az alpolgármester szólt azokról az eredményekről is, amelyek meghatározzák az együttest.

A szimfonikusok még friss, új vezetője, Horváth Ádám kiemelte, 1963. termékeny év volt Miskolcon, hiszen nem csupán a szimfonikus zenekar, hanem számos intézmény jött ekkor létre. Köszöntőjében bemutatta az első CD-t, amelyet a zenekar saját gondozásban adott ki, s elárulta, a jövőben több ilyen korong lesz még. – Amikor átvettem a Miskolci Szimfonikus Zenekar irányítását, édesapám azt mondta, mindenképpen üljek le Sir László egykori igazgatóval beszélgetni, s hallgassak rá – tette hozzá az új vezető, aki a tanácsot meg is fogadta.

A zenekar egy nyugalomba vonuló, negyven éve a zenekarban „szolgáló” művészt köszöntött, de ünnepelték H. Szegeczky Zitát és Kovács László művészeti vezető, karmestert is – ők 30 éve részei a zenekar mindennapjainak.

Kovács László korábban a minap.hu-nak adott interjújában elárulta, ő maga nem fog összegezni, mert nem az a típus. Ennek a gondolatnak megfelelően köszöntője is humoros és közvetlen volt. Mint mondta, nem gondolta ki előre, mit fog mondani, ezért arról beszél, ami eszébe jut. A karmester, a zenekar művészeti vezetője elmondta, a vonaton, Miskolc felé összeszámolta, hogy 1 millió 200 ezer kilométert tett meg az elmúlt 30 évben.
– Nem kell engem ezért sajnálni, hiszen azt, hogy a munkahelyem és a telephelyem ennyire távol van, én választottam. Sosem éltem Miskolcon, mert a családom Budapesten él, s ezen nem szerettem volna változtatni, de kiemelkedő élmények kötnek ide. Köszönöm elsősorban az első 15 évet. Amikor 27 évesen, kezdő karmesterként nagyon sok segítséget kaptam a zenészektől. Ezekért az évekért nagyon hálás vagyok. Sosem okozott gondot a reggel ötórai kelés, hiszen itt mindig nyugodt körülmények fogadtak, így a fizikai megterheltség is könnyen viselhető – mondta, majd felidézte, hogyan, milyen módokon jutott el Miskolcra.
– Utaztam postavonaton a mozdonyban, de volt, hogy három rendőrautó kísért el, hogy ne késsem le a koncertet. Másfél órás út volt az, de akadt, hogy gyorsabban ideértem – zárta köszöntőjét a karmester.

Az ünnepi köszöntőket követően Sziklavári Károly igazgatóhelyettes mutatta be azt a frissen megjelent könyvet, amely Sir László szakértői gondozásával készült. A kötetből – amely decemberben már a könyvesboltokban kapható is lesz – kiderül, hogy 1963. november 1-én 60 fővel indult útjára a Miskolci Szimfonikus Zenekar hivatalos történetete. A kötet az alakulást megelőző évekről, évtizedekről is számot ad, de kitér arra is, hogyan került a zenekar a jelenlegi székházába. – A kezdetben két dolog volt biztosan kijelentve: a miskolci a legjobb vidéki zenekar, és az, hogy elhelyezése megoldatlan – idézte az igazgatóhelyettes.

A társulati ülést követően állófogadással zárta a délutánt a zenekar, este azonban ünnepi hangversenyt adnak a Művészetek Házában, ahol elhangzik Dohnányi Ernő, Weiner Leó és Oláh Kálmán darabja.

Kiss J. - minap.hu, fotó: Mocsári L.