Passió holland kórussal és karmesterrel Miskolcon | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Passió holland kórussal és karmesterrel Miskolcon

Bach János-passió című alkotását adja elő a Miskolci Szimfonikus Zenekar csütörtökön, a Művészetek Házában. Az előadás a Gyöngy bérlet első gyöngyszeme. A különlegességet pedig tetézi, hogy holland kórus és karmester érkezik a miskolci szimfonikusokhoz.

Pilinszky János egykor azt mondta, ahogy múlik az idő, úgy növekszik Bach muzsikájának súlya, jelentősége. „Nem vagyok zene-esztéta, amit leírok, a tegnap hallott János-passió hatása alatt írom, szabadon, ahogy zenében tájékozatlan elmémben megfogan. Számomra Bach elsősorban Isten-bizonyíték… Mennyország-érv ez a zene, bizonyítéka annak, hogy ellentétek nélkül is van élet, sőt, az ellentétek nélküli életnek lendülete a leghatalmasabb, a “legizgalmasabb”… Örökös megérkezés ez a muzsika, s ezért nincs benne semmi szorongás, ezért merészel örökké útra kelni.” – írta még 1963-ban Pilinszky. Azóta ötven év is eltelt, így az érték, a jelentőség azóta még inkább nőtt.

Azt, hogy mekkorára nőtt mára a darab okozta érzések halmaza, a Miskolci Szimfonikus Zenekar a Művészetek Házában mutatja be, csütörtökön. A koncerttel a Gyöngy bérlet is megkezdi – hivatalosan is – a szezont, a miskolci zenekart pedig holland karmester és kórus segíti.

Bach műveinek előadói gyakorlata napjainkra jelentősen megváltozott: a korabeli leírásokból újra felfedezték a korabeli hangszereket, azok játékmódját, akárcsak a stílusnak megfelelő énektechnikát. Az első „modernkori” előadások műhelyei között a legváltozatosabb örökséggel a holland együttesek zenészei bírnak. Rendhagyó találkozásra számíthat a közönség – melyben az énekesek szintén a „régizene” elhivatott kutatói, előadói.

Szereposztás:
Miskolci Szimfonikus Zenekar
Ének: Csereklyei Andrea, Gémes Katalin, Dévity Zoltán, Blazsó Domonkos
Evangélista: Frank Fritschy
Krisztus: Hans Christian Hinz
Continuo: Gerrie Meijers
Közreműködik: Royal Oratorium Choir Excelsior Amsterdam
Vezényel: Wim van Herk

Jövőre Amszterdamban, a Miskolci Szimfonikus Zenekar Concertgebouw-beli bemutatkozásával folytatódik a közös munka.

Kiss J., minap.hu