Régi-új vezető a szimfonikusok élén | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Régi-új vezető a szimfonikusok élén

– Az öt évvel ezelőtti tervekből mi az, ami a mostani pályázatában is szerepelt?
– Abból, amit akkor elterveztünk, majdnem mindent sikerült megvalósítani. Az egyetlen, ami csak részben sikerült – ennek a pénzügyi válság szabott határt –, a kimozdulás a régióba. A kistelepülések nehéz helyzetbe kerültek, ezt a célt tehát nem sikerült teljesen elérnünk, de a mostani pályázatomban is szót ejtettem róla. Nem felejtjük el, továbbra is szeretnénk koncertezni a régió több helyszínén, most is fontosnak gondolom ezt.

– Emellett milyen újdonságokat tervez még?
– A bérleti struktúrában lesz változás, de szeretnénk nyitni a nyári fesztiválok felé is. Eddig az Operafesztivál alkotta a zenekar nyári programját, jó lenne a jövőben több helyszínen is megmutatni magunkat, nyáron is. Az alapvető struktúrán azonban nem változtatunk.

– Több alkalommal játszottak a Művészetek Palotájában, emellett a fiatal korosztálynál is nagy sikereket érnek el. Ez az irány sem változik?
– Megváltoztattuk az ifjúsági koncertek struktúráját, hogy érthetőbb legyen az általános és középiskolás korosztály számára. Online játékot is indítottunk, hogy a koncerteket követően se távolodjanak el tőlünk a fiatalok. A Játsszunk zenét a szimfonikusokkal! elérte csúcspontját, legutóbb már a Művészetek Háza nagytermének emeleti nézőterét is meg kellett nyitnunk. A nem fővárosi zenekarok közül az egyetlen vagyunk, akik meg tudják tölteni a Művészetek Palotáját. Jó érzés, hogy a miskolci közönség nagy része jön velünk. Szeretik a zenekart, a művészeti vezetőt és azt, amit nyújtottunk eddig. Ami jól működik, azon nem szeretnék változtatni.

– Gazdasági társasággá alakul a zenekar. Milyen hatással lesz ez az életére?
– A munkavállalók életében hoz változást, de bízunk benne, hogy a közönség nem érzékel majd semmit. Remélem, továbbra is fennmarad a Miskolci Szimfonikus Zenekar, és az eddigi magas színvonalon, vagy még jobb minőségben teljesíthetjük a feladatokat.

– Többen nyugdíjba mentek a zenekartól. A megüresedett pozíciókat nehéz betölteni?
– Az elmúlt időszak legnagyobb, jól teljesített feladata volt, hogy sikerült pótolnunk azt a több mint 20 zenészt, aki távozott tőlünk. A tapasztalat szerint eddig a Miskolcon tanuló ifjú zenészek jöttek a zenekarba. Ez az utóbbi öt évben megváltozott, az ország egész területéről jelentkeztek már. Jó hírű lett a Miskolci Szimfonikus Zenekar, presztízst jelent a tagjának lenni.

Kiss Judit, Miskolci Napló, minap.hu, 2012-03-03