Almássy Judit | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Almássy Judit

Szólam: 
1. hegedű
Kedvenc színed: 
sötét kék
Kedvenc ételed: 
Szeretem a leveseket.
Kedvenc italod: 
Amiből a legtöbbet iszom, az a víz. Kevés alkoholt fogyasztok, szeretem a gyümölcsleveket.
Kedvenc filmed: 
Hangulattól függ. Szeretem a régi magyar filmeket pl. Tüskevár, A Tenkes kapitánya, Gyarmati Lívia filmje: A mi gólyánk. Egyik kedvenc rajzfilmem a Macskafogó. Persze vannak köztük amerikai filmek is: érzelmesek vagy mulatságosak, pl. a Forrest Gump, Beép
Kedvenc könyved: 
Stanislaw Lem: Solaris
Hangszer márkája, típusa: 
Van saját hangszerem, de most a zenekar egyik remek hangszerével játszom.
Rólam: 

 

Mesélj kicsit magadról, kérlek! Miért választottad a zenész szakmát? Hogyan lettél muzsikus? Milyen út vezetett a zenekari tagsághoz?

Családi örökségként kaptam a zenei hallást. Nagyapám, édesanyám már zenészek voltak, de zeneszerző, karmester is akad a tágabb családban. Így a háttér nagy segítség volt a pályaválasztásnál. Soha nem tudtam választani a zenekar és a tanárság között, mindig kiegészítették egymást eddigi pályafutásom során. Budapesten végeztem, így ott kezdtem el dolgozni, majd családommal Miskolcra költöztünk. Sokáig a színházi zenekarban tevékenykedtem, s végül itt kaptam állandó helyet.

 

Mi alapján választottál hangszert? Miért?

Édesanyám választott hangszert: „a zenekarban hegedűsből kell a legtöbb” – hangoztatta. Szót fogadtam (édesapám mérnök, de 8 évig ő is hegedült - szépen), és gyakran zenéltek édesanyámmal.

 

Kedvenc zeneszerződ, zenekari műved? Legemlékezetesebb pillanatod a zenekarban?

Nem tudok kedvencet választani. Mindenből akad olyan, amit szívesen játszom, hallgatom. Nagyon szeretem Mozart Requiem-jét, Beethoven VII. szimfóniáját, Mahler I. szimfóniáját. Szeretem Puccini áriáit, de szeretem a latinos ritmusokat is. Bartók és Prokofjev hegedűversenye is kedvenceim. Emlékezetes volt számomra Kovács János vezényletével Puccini Pillangókisasszonya.

 

Jellemezd magad 3 szóval!

Anya – zenész – tanár
Új utak keresése, alkotási vágy, szemlélődés

 

Mi a legnagyobb vágyad muzsikusként?

Több idő „én és a zene” kapcsolatában. Klasszikus zenészként nyitott legyek a szükséges korszakváltásra!

 

Említetted, hogy soha nem tudtál választani a zenekari munka és a tanítás között. Hogyan egészíti ki egymást ez a két terület az életedben? Milyen lenne, ha csak az egyikben dolgoznál?

Szeretek tanítani. Jó megtapasztalni, ahogy a semmiből lassan-lassan megtanulnak hegedülni. De a kapcsolat a zenével nem maradhat el, ezért kell a zenekar. Itt eszmét is cserélünk, miközben készülünk egy koncertre.

 

Mondtad, hogy arra vágysz, hogy klasszikus zenészként nyitott legyél a korszakváltásra. Miért érzed ezt ennyire fontosnak?
Említettem, hogy anya is vagyok. Négy gyermekem szintén tanult zenét. Rajtuk keresztül, de a növendékeken keresztül is tapasztalom az igények változását. Bár mi neveljük őket s a múlt zenéjét fontos ápolni - hiszen ezek segítségével tanultunk mi magunk is -, a mai gyerekeket más típusú zene hozza lázba. Ezeket a jelzéseket szeretném megérteni és saját lehetőségemhez mérten továbbgondolni.

 

Egyéb (bármi, amit érdekesnek, fontosnak, meghatározónak tartasz) lehet egy elismerés, egy koncert, egy pillanat, egy élmény…bármi. J

Szeretem pásztázni a közönség sorait. Nagy öröm, ha felfedezek néhány ismerőst, összemosolygunk néha, vagy csak biccentünk egymásnak. Ez inspiráló, hogy a legtöbbet hozzam ki magamból.