B. Kundráth Klára | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

B. Kundráth Klára

Született: 
1964.02.01
Szólam: 
Fuvola
Kedvenc színed: 
most a kék
Kedvenc ételed: 
a vadételek, de a kacsacombot is nagyon szeretem
Kedvenc italod: 
Cinzano
Kedvenc filmed: 
Orwell: Állatfarm
Kedvenc könyved: 
Dan Brown: Angyalok és Démonok
Hangszer márkája, típusa: 
A mostani fuvolám egy Muramatzu, ezt nagyon szeretem. piccoloban szívesen visszatérnék egy Hammig piccolora
Rólam: 

 

Mesélj kicsit magadról, kérlek! Miért választottad a zenész szakmát? Hogyan lettél muzsikus? Milyen út vezetett a zenekari tagsághoz?

Otthon mindig szólt a zene rádióban, lemezen. Az unokatestvéreim is tanultak hegedűn, meg fuvolán. Gyerekkorom óta zenélgetek. Először hegedültem, de az nem tetszett, főleg a tanárnőm módszereivel nem tudtam azonosulni már 8 évesen, így váltottam. Aztán a fuvolát választottam, de először furulyáztam, mert kicsi voltam, és akkor még rövid tanszaknak számított a fuvola.

Nagyon jó tanárnőm volt, aki megszerettette velem a fuvolát. Így nem volt kétséges számomra, hogy miből felvételizek. Mindig is zenekari zenész szerettem volna lenni. Először tanítottam, de közben hívtak kisegíteni a zenekarba, majd végleg maradtam.

 

Mi alapján választottál hangszert? Miért?
Ahogy az előzőekben is kifejtettem, nagyon jó tanárnőm volt, aki megszerettette velem a fuvolát.

 

Kedvenc zeneszerződ, zenekari műved? Legemlékezetesebb pillanatod a zenekarban?

Rachmaninov, tőle a Holtak szigete, és Sibelius: hegedűverseny

DE nagyon szeretem Telemannt és Bachot is!

Volt néhány emlékezetes pillanatom, de talán a Kobayashi koncert volt számomra nagy élmény, mert a kisugárzása mindenkire pozitívan hatott. Nagyon jó volt vele játszani!

 

Jellemezd magad 3 szóval!

Alkalmazkodó, ösztönös, általában konfliktuskerülő

 

Mi a legnagyobb vágyad muzsikusként?

Az, hogy a másod, harmad fúvósoknak is jusson némi elismerés, de még nagyobb vágyam, hogy legyen egy igazi koncerttermünk, épületünk, ahol mind mi, zenészek és a közönség is méltóképpen élvezheti a zene hangzását, és az épület kényelmét.!

 

Azt mondtad, hogy először csak kisegíteni jártál a zenekarhoz, majd végleg maradtál. Ez azt jelenti, hogy soha nem vágyódtál el innen? Miért?

Nem, soha nem vágyódtam el innen, mert jól éreztem magam már a kezdetektől. Megtaláltam a helyemet itt.

 

Mit gondolsz a zenekar repertoárjáról? Van olyan mű, amit hiányolsz? Melyik program a kedvenced (Tűzvarázs, Hangforrás, gyerekprogramok, valamelyik bérleten kívüli koncert… stb)?

A zenekar repertoárjából kicsit hiányolom a barokk irodalmat és talán kicsit több Haydnt játszhatna a zenekar. De egyébként azt gondolom elég színes így is a repertoárunk!

 

Egyéb (bármi, amit érdekesnek, fontosnak, meghatározónak tartasz) lehet egy elismerés, egy koncert, egy pillanat, egy élmény…bármi. J

Egy karmesternek mindig meghatározó a szerepe egy zenekarban. Az, hogy biztonságban, nyugalomban érezhessük magunkat vele, a tudása és tudatossága, pontos irányítása is nagyon fontos, de a kisugárzása az, ami a zenészeket doppingolni tudja, és ezáltal lesz jó és sikeres egy koncert.