Czimer Sándor | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Czimer Sándor

Szólamvezető, zenekari ügyelő
Született: 
1960.10.10
Szólam: 
Klarinét
Kedvenc színed: 
piros, kék
Kedvenc ételed: 
rakottkrumpli, rántotthús
Kedvenc italod: 
sör
Kedvenc filmed: 
Bob Fosse: Kabaré
Kedvenc könyved: 
most Ken Follett A megfagyott világ
Hangszer márkája, típusa: 
Buffet Tosca
Rólam: 

 

Mesélj kicsit magadról, kérlek! Miért választottad a zenész szakmát? Hogyan lettél muzsikus? Milyen út vezetett a zenekari tagsághoz?

Már kiskoromban kapcsolatba kerültem a zenével, édesapám oboista volt a színház zenekarában, majd később a szimfonikus zenekarban. Sokat jártunk előadásokra és koncertekre. Elvarázsolt ez a világ, én is szerettem volna valamilyen hangszeren játszani. A zeneiskolában zongorázni tanultam, de amikor Benedek Tamás a zeneművészeti szakiskola tanára a kezembe adott egy klarinétot azonnal úgy éreztem, hogy megtaláltam a hangszeremet. Ezután már nem volt kérdés számomra, hogy én is zenész legyek. A miskolci Zeneművészeti Szakközépiskola után Pécsre majd Debrecenbe jártam főiskolára. Diplomám megszerzése után a Debreceni MÁV Zenekarban dolgoztam, de pár év után megüresedett egy klarinét állás a Miskolci Szimfonikus Zenekarban. Sikeres próbajáték után örömmel tértem haza szülővárosomba és 1987 óta vagyok a zenekar tagja.

 

Mi alapján választottál hangszert? Miért?

A hangszíne és játékossága fogott meg. Sokszínűsége miatt egyaránt főszereplője a klasszikus műfajnak, a dzsessznek és a népi muzsikának is.

 

Kedvenc zeneszerződ, zenekari műved? Legemlékezetesebb pillanatod a zenekarban?

Kedvenc műveim: Tosca Levélária, Rachmanyinov Zongoraverseny 2. tétel, Navarro: 2. Klarinét concerto, amelyet alkalmam volt eljátszani szólistaként a szimfonikus zenekarral.

 

Jellemezd magad 3 szóval!

Kitartás, elhivatottság, alázat.

 

Mi a legnagyobb vágyad muzsikusként?

Ezalatt a 31 év alatt amióta a zenekarban vagyok nagyon sok szép klarinét szólót volt alkalmam játszani. Szeretnék még új műveket megismerni és még sokáig a zenekar hasznos tagja lenni.

 

Évekig a zenekar szakszervezetének élén álltál, tanítasz, rendszeresen kamarazenélsz… a zenekari tevékenységed mellett. Van rálátásod a komolyzene helyzetére. Hogyan látod, főként itt  Miskolcon a zenei életet?

Elég a próbarendünket és a koncertek számát megnézni és akkor világossá válik, hogy rengeteg fellépésünk van. Én úgy látom, hogy van igény a zenekari koncertekre, ami a nézőszámok alapján is látszik.

 

Mire vagy a legbüszkébb?

Az Évad Zenésze címre, amit én is megkaptam két éve a zenekari kollégák szavazata alapján,

 

Egyéb (bármi, amit érdekesnek, fontosnak, meghatározónak tartasz) lehet egy elismerés, egy koncert, egy pillanat, egy élmény…bármi. J

Hang-ár koncerten együtt muzsikáltunk tanár kollégáimmal jelenlegi és volt növendékeimmel, úgy érzem ez nem mindennapi dolog.