D. Kalocsai Ágnes | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

D. Kalocsai Ágnes

Született: 
1954.11.20
Szólam: 
2. hegedű
Kedvenc színed: 
A természet színei: narancssárga, zöld, barna de a hangulatom szerint változik.
Kedvenc ételed: 
Halászlé, meg minden, ami finom.
Kedvenc italod: 
Grapefruitlé
Kedvenc filmed: 
Szeretem az animációs filmeket és az akciófilmeket.
Kedvenc könyved: 
A természettudományos könyvek.
Hangszer márkája, típusa: 
Pilát hegedű
Rólam: 

 

Mesélj kicsit magadról, kérlek! Miért választottad a zenész szakmát? Hogyan lettél muzsikus? Milyen út vezetett a zenekari tagsághoz?

Kicsi koromtól kezdve a zene töltötte ki a szabadidőmet. Tanáraim ebben a zenekarban játszottak, Tóthné Horváth Katalin és Gál Károly koncertmester, így egyértelmű volt a választásom a zenekar felé 1976- ban. Zenei pályámat színesítette a tanítás és a Gál vonósnégyes is.

 

Mi alapján választottál hangszert? Miért?

(Kicsit mókás volt a hangszerválasztásom.) Zeneóvoda után zongorázni szerettem volna, de otthoni hangszer hiányában csellóra írattak be. Kis, vézna alkatom miatt édesanyám kérésére egy "könnyebb" hangszerre tettek át. Így lettem hegedűs.

 

Kedvenc zeneszerződ, zenekari műved? Legemlékezetesebb pillanatod a zenekarban?

Nagyon szeretem a romantikus zeneszerzőket: Brahmsot, Csajkovszkijt és Verdit, Puccinit, Rachmaninovot, de Bachot és Bartókot is. Nagy élmény volt számomra az első karmesterverseny után Kobayashival játszani, Gidon Kremer hegedűművészt kísérni, meg Kórodi András vezényletével Beethowen Eroica szimfóniáját előadni. Az eltelt 42 év még számtalan fantasztikus élményt adott nekem itthon és külföldön egyaránt.

 

Jellemezd magad 3 szóval!

Úgy gondolom, elég kitartó és céltudatos vagyok. A zene alázatra tanít, a zenekar pedig közösségi, egymásra figyelő emberré tesz.

 

Mi a legnagyobb vágyad muzsikusként?

A legszebb dolog a zenekari játékban az, amikor örömöt szerzünk a közönségnek és mi is élvezzük a zenét. Jó látni, ahogy a fiatalok beolvadnak a zenekarba és ötvöződik a hagyomány a megújulással.

 

Említetted a hagyomány és megújulás egységének fontosságát. Miért tartod ezt fontosnak, nem csupán a zenekar, hanem akár a programok tekintetében is?

A zenekar fiatalodik és frissül azáltal is, hogy most már az egész ország területéről jönnek hozzánk muzsikusok. A közönség pedig egészen kicsi kortól élvezheti a zenénket a széles programkínálat miatt. Ez jó út a jövő szempontjából.

 

42 nagyon hosszú idő. Te mégis rendkívül energikus vagy. Mi a titkod?

Szeretem a zenét, és egyre inkább rájövök, hogy nem lehet görcsösen muzsikálni. Mindig az adott feladat a fontos. Az emlékekben a jót kell tárolni és előre nézni.

 

Szerinted meddig érdemes és lehet a zenekari munkát folytatni?

Ameddig a jó hangszer érzetek megmaradnak és szükség van a munkánkra, érdemes zenekarban játszani.

 

Egyéb (bármi, amit érdekesnek, fontosnak, meghatározónak tartasz) lehet egy elismerés, egy koncert, egy pillanat, egy élmény…bármi.  

A legszebb élményt a koncertek utáni taps alatt szoktam átélni, ez egy nagyon jó érzés.

A munka mellett a család a legfontosabb az életemben. Egyébként régóta rendszeresen túrázom, jógázom. Szeretem az úszást, a kajak-kenu sportot, meg elkezdtem futni is. Meggyőződésem, hogy csak úgy maradunk fiatalok, ha mindig tanulunk valami újat.