Jelenlegi hely

Dobszay Péter

karmester
Rólam: 

Dobszay Péter

 

Az 1990-es születésű Dobszay Péter a fiatal karmestergeneráció kiemelkedő tagja, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar állandó karmestere, a Dohány utcai Zsinagóga és a Gazdagréti Szent Angyalok Templom első orgonistája, korosztálya legsokoldalúbb muzsikusainak egyike.

 

Világszerte ad koncerteket, fellépett már Japánban, Izraelben, Németországban, Svájcban, Csehországban, Romániában, Ausztriában és Macedóniában. Olyan rangos helyszíneken orgonált, mint a bécsi Stephansdom, a jeruzsálemi Szent Sír Bazilika, a genfi és lipcsei Zeneakadémia nagyterme, hazánkban pedig dirigált a MüPa és a Zeneakadémia Nagytermében, továbbá a pécsi Kodály Központban.

 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen orgonistaként és karmesterként diplomázott, tanulmányai alatt az intézmény Tehetséggondozó Programjába is felvételt nyert, ahova a nemzetközi koncertkarrierre hivatott fiatal művészeket válogatták be. Részt vett többek közt Olivier Latry és Christoph Bossert orgonakurzusán, valamint Eötvös Péter karmesterkurzusán.

Döntőse és Közönségdíjasa volt a 2017-es Maestro Solti Nemzetközi Karmesterversenynek.

 

Visszatérő vendégkarmester a Pannon Filharmonikusoknál, a Szegedi Szimfonikus Zenekarnál és a Savaria Szimfonikus Zenekarnál, valamint koncerten dirigálta a Nemzeti Filharmonikusokat, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát, a MÁV Szimfonikus Zenekart és a Mendelssohn Kamarazenekart. Rendszeres egyházi felkéréseknek eleget téve gyakran vezényel oratorikus koncerteket.

 

Fontosnak tartja a kortárszene jelenlétét a hangversenytermekben, így örömmel dirigálta a STUDIO 5 zeneszerző formáció koncertjét 2017-ben és 2018-ban is a Zeneakadémia Solti termében.

fotó: Várady Nikolett