Dömötör Tamás | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Dömötör Tamás

szólamvezető
Született: 
1978.01.26
Szólam: 
Ütőhangszerek
Kedvenc színed: 
-
Kedvenc ételed: 
-
Kedvenc italod: 
-
Kedvenc filmed: 
Vissza a jövőbe
Kedvenc könyved: 
Dolák-Saly Róbert: Madáretető
Hangszer márkája, típusa: 
Premier Elite Timpani
Rólam: 

 

Mesélj kicsit magadról, kérlek! Miért választottad a zenész szakmát? Hogyan lettél muzsikus? Milyen út vezetett a zenekari tagsághoz?

Először csak hobbi volt a muzsikálás, viszont 14 évesen már csak ez az egy dolog érdekelt komolyabban, így felvételiztem Miskolcra a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába Angyal Zsuzsához. Az itt eltöltött 4 év középiskola és "egy emelettel feljebb" a 4 év főiskola alatt nyilvánvalóvá vált számomra, hogy zenész leszek. Ezalatt sok hangversenyét hallgathattam meg a szimfonikus zenekarnak, később pedig mint kisegítő már én is játszhattam néhány koncerten. 1999-2002 között a Miskolci Nemzeti Színház zenekarában dolgoztam, ahol nagyon sokat tanultam a zenekari játékról. Majd 2002-től már a Miskolci Szimfonikus Zenekarnál, mint timpanista kezdtem az évadot. Ezért a posztért a mai napig hálás vagyok, ugyanis úgy gondolom, kevés ütőhangszeresnek adatik meg, hogy üstdob játékos legyen egy szimfonikus zenekarban.

 

Mi alapján választottál hangszert? Miért?

10 évesen kezdtem el járni a nagybátonyi zeneiskolába ütő tanszakra. Tetszett a dobszerelés és a többi ütőhangszer, azért választottam ezt.

 

Kedvenc zeneszerződ, zenekari műved? Legemlékezetesebb pillanatod a zenekarban?

Kedvenc szerzőm G.Puccini, annak ellenére, hogy kifejezetten operaszerző.

Szimfonikus zenében képtelen lennék választani, csak felsorolni tudnám...

Kedvenc mű: Brahms I. szimfóniája

Legemlékezetesebb pillanat:

Amikor megtudtam, hogy felvettek.

 

Jellemezd magad 3 szóval!

Dömötör Tomi dobol 

 

Mi a legnagyobb vágyad muzsikusként?

Legnagyobb vágyam? … Nagyon sok jó koncertet játszani, megfelelő körülmények között, ahol megbecsülik a zenekart.

 

Miért pont a timpani a kedvenc? Technikájában, hangzásában, vagy mivel nyert meg magának?

Amikor a zenekarba kerültem, akkor nem volt választási lehetőségem, ugyanis az ütőhangszeres poszt be volt töltve, és kifejezetten timpanistát kerestek. Ezt a sors hozta így, de természetesen azóta sem bántam meg, sőt, örülök hogy így alakult, mivel az üstdob nagyon meghatározó a nagyzenekari hangzásban.
 

Évek óta bitorlod a legtöbb szolgálatot teljesítő kolléga címét. Van amikor tényleg soknak érzed a munkát és átadod a timpani ütőt valamelyik szólamtársadnak?

Minden évadban vannak sűrűbb időszakok, amikor még többet kell dolgozni mint általában, de szerencsére két kolléga is van, aki tud váltani engem, ha úgy adódik. Bár erre többnyire csak ritkán, kisebb létszámú hangversenyeken van lehetőség.