Ferencz Enikő | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Ferencz Enikő

Szólamvezető
Született: 
1973.06.10
Szólam: 
Kürt
Kedvenc színed: 
türkizkék
Kedvenc ételed: 
rántott hús
Kedvenc italod: 
tea
Kedvenc filmed: 
A békés harcos útja
Kedvenc könyved: 
Hermann Hesse Napkeleti utazás
Hangszer márkája, típusa: 
E. Schmid tripla kürt
Rólam: 

 

Mesélj kicsit magadról, kérlek! Miért választottad a zenész szakmát? Hogyan lettél muzsikus? Milyen út vezetett a zenekari tagsághoz?

Édesanyám ének-zene tanár volt, tőle örököltem a zene iránti szeretetet, majd később Ő vitt el beiratni zeneiskolába is. Már tanulmányaim elején biztosan tudtam, hogy a zene lesz a hivatásom. A zeneiskolából egyenes út vezetett a konzervatóriumba, majd a felsőfokú intézményekbe. Azzal, hogy már főiskolás koromban sikeres próbajáték után bekerültem a zenekarba, az egyik legnagyobb álmom teljesült.

 

Mi alapján választottál hangszert? Miért?

A zeneiskolában fúvós hangszer tanulását ajánlották, sok szempontot figyelembe véve, a kürt mellett döntöttem.

 

Kedvenc zeneszerződ, zenekari műved? Legemlékezetesebb pillanatod a zenekarban?

Mozart és Richard Strauss a kedvenc zeneszerzőim, mivel ők írták a szívemhez legközelebb álló műveket. Kürtversenyeik,zenekari műveik játszása, hallgatása a mai napig lenyűgöznek.

 

Jellemezd magad 3 szóval!

Tulajdonságok, amik a legjobban jellemeznek; jóindulatú, elfogadó és megértő

 

Mi a legnagyobb vágyad muzsikusként?

Tíz évvel ezelőtt a zenekar megválasztott az évad zenészének, a vágyam az, hogy mind szakmailag, mind emberileg is ehhez méltóan tudjam végezni a munkámat a jövőben is.

 

Egyedüli hölgy vagy a szólamban, ráadásul szólamvezetőként tevékenykedsz. Hogyan tudod „kezelni”, irányítani a fiúkat?

Véleményem szerint a mai világban bármilyen téren ugyanolyan szerepet tölthet be egy nő, mint egy férfi. Természetesen kezelem a helyzetet, ezért egyenrangúság van a szólamban. Büszke vagyok rájuk, mert nagyon jól lehet szakmailag együttműködni Velük, ráadásul emellett mindannyian példás családapák is.

 

Említetted, hogy sok szempont alapján választottad a kürtöt hangszeredül. Mik voltak ezek a szempontok? Megosztanál velünk 1-2-t?

Anyukám oboa szakon végzett a konzervatóriumban, sokat emlegette, hogy volt két kürtös osztálytársnője, akiket nagyon irigyelt, mert olyan különlegesnek és szép hangúnak tartotta ezt a hangszert. Ráadásul kiderült, hogy baloldalon vannak a billentyűk rajta, én pedig bal kezes vagyok, ezért gyerekfejjel úgy gondoltam, hogy ez tökéletes egybeesés.

 

Van olyan mű, amit még nem játszottál el, de szívesen megtennéd? Vagy olyan, amit már játszottál, de nagy kedvenc lett?

Az utóbbi időben kétszer is eljátszhattuk koncerten a szólammal Hübler négy kürtre íródott versenyművét zenekari kísérettel, nagy kedvencem lett ez a darab.

 

Egyéb (bármi, amit érdekesnek, fontosnak, meghatározónak tartasz) lehet egy elismerés, egy koncert, egy pillanat, egy élmény…bármi. J

Úgy érzem, kiváltságos életem van, mivel az a szakmám, amit szívből szeretek csinálni. Több mint húsz éve vagyok a zenekarban, rengeteg élménnyel, elismeréssel a hátam mögött. Különleges helyszínek, utazások, karmesterek, szólisták tették felejthetetlenné ezt az időszakot. Nem is tudok kiemelni egy-egy alkalmat, mivel a maga nemében minden koncert különleges.