Gáspár Attila | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Gáspár Attila

Született: 
1974.01.17
Szólam: 
Klarinét
Kedvenc színed: 
zöld
Kedvenc ételed: 
Ami nem az, azt meg sem eszem
Kedvenc italod: 
Forrásvíz, egri száraz kékfrankos vörösbor
Kedvenc filmed: 
nincs
Kedvenc könyved: 
Elisabeth Haich: Beavatás I-II.
Hangszer márkája, típusa: 
Buffet Crampon Tosca
Rólam: 

 

Mesélj kicsit magadról, kérlek! Miért választottad a zenész szakmát? Hogyan lettél muzsikus? Milyen út vezetett a zenekari tagsághoz?

A sajókazinci rokonok közül szinte mindenki tanult gyermekkorában zenét, ezért nálunk természetes volt, hogy zeneiskolába járjak. Ének-zene tagozatos iskolába jártam, a kórussal nagyon sokat szerepeltünk rengeteg helyszínen, és én ezeket a fellépéseket nagyon szerettem. A klarinétozás is elég jól ment, ezért egyértelmű volt, hogy ezt folytatom. Bár volt több lehetőségem, hogy zenekarba kerüljek, inkább a tanítást választottam. 17 év szünet után azonban úgy gondoltam, hogy váltani szeretnék, így jókor jött a zenekarban az álláslehetőség. Bár ez a munka sokkal több energiát kíván, de többet is ad számomra.

 

Mi alapján választottál hangszert? Miért?

Tanultam hegedülni, de a fúvós hangszerek mindig közel álltak hozzám, ezért is maradtam a klarinétnál, de a barokk zene miatt a furulyázást is szívesen csinálom, bár erre kevesebb időm jut. Alkalomadtán a szaxofon is kezem ügyébe kerül. Hogy miért választottam a klarinétot arra már nem emlékszem.

 

Kedvenc zeneszerződ, zenekari műved? Legemlékezetesebb pillanatod a zenekarban?

Legjobban a barokk zenét szeretem, Bach, Telemann zenéjét, de francia barokkot is szívesen játszom blockflötén. A zenekarban inkább a klasszikus és a romantikus művek állnak hozzám közelebb. Nem volt különösen kiemelkedő élményem eddig, bár az új hangszeremnek nagyon örültem.

 

Jellemezd magad 3 szóval!

 

Mi a legnagyobb vágyad muzsikusként?

A zenekari irodalom minél több remekművét eljátszani.

 

Azt mondtad, hogy a zenekari munka több energiát kíván, de ugyanakkor többet is ad neked, mint a tanítás. Ezt hogy érted. Miben nehezebb, de felemelőbb a zenekarban ülni?

A munkába fektetett energia és annak megtérülése eltérő.