Hagymási Péter | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Hagymási Péter

Szólam: 
Ütőhangszerek
Kedvenc színed: 
-
Kedvenc ételed: 
-
Kedvenc italod: 
-
Kedvenc filmed: 
-
Kedvenc könyved: 
-
Hangszer márkája, típusa: 
-
Rólam: 

 

Mesélj kicsit magadról, kérlek! Miért választottad a zenész szakmát? Hogyan lettél muzsikus? Milyen út vezetett a zenekari tagsághoz?

Nyíregyházán zenei általános iskolába jártam, ahol harmadik osztályban hangszert kellett választani. Az osztályhangversenyeken elért sikerek ösztönöztek arra, hogy jelentkezzek a város zeneművészeti szakközépiskolájába. Ezen évek alatt vált biztossá számomra, hogy ezt a pályát szeretném választani. A zenei érettségi után Miskolcon folytattam tanulmányaimat. Főiskolásként számtalanszor részt vehettem a zenekar munkájában. Diplomám megszerzése után felvételt nyertem a trentoi konzervatórium egyetemi képzésére.

 

Mi alapján választottál hangszert? Miért?

Gyerekkoromban sokszor hallgattam Phil Collins lemezeit, így amikor szüleim rám bízták a hangszerválasztást ez a zenei élmény vezetett az ütőhangszerek felé.

 

Kedvenc zeneszerződ, zenekari műved? Legemlékezetesebb pillanatod a zenekarban?

A Bécsi Klasszikától a kortárs zeneirodalomig mindent szívesen játszok és hallgatok. Legemlékezetesebb pillanataim közé tartozik, amikor először játszhattam Sztravinszkij Tavaszi áldozatát.

 

Jellemezd magad 3 szóval!

zenei alázat, maximalizmus, nyitottság

 

Mi a legnagyobb vágyad muzsikusként?

A zeneirodalom ütőhangszeres szempontból meghatározó műveiből minél többet eljátszani.

 

Phil Collins inkább a könnyűzenében mutatta meg tehetségét…te miért fordultál végül a klasszikus zene felé, s választottad ezt hivatásnak?

A 90-es éves derekán még nem volt annyi lehetőség zenét tanulni mint manapság. Így szüleimnek egyértelmű volt, hogy a városi zeneiskolában kell „kopogtatni”. Amikor első alkalommal beléptem az ütő terembe teljesen elvarázsolt a hangszerek sokasága. Idővel megtanultam ezeken játszani, és nem volt kérdés számomra, hogy még többet szeretnék tudni.

 

Mit szeretsz a leginkább a munkádban? Miért jó muzsikusnak lenni szerinted?

A szimfonikus zenekar munkája, repertoárja nagyon változatos. Ez nagy kihívás a zenésznek, hatványozottabban egy ütőhangszeresnek, mivel sok esetben egy koncerten 4, akár 5 hangszeren is a maximumot kell nyújtania.

 

Egyéb (bármi, amit érdekesnek, fontosnak, meghatározónak tartasz) lehet egy elismerés, egy koncert, egy pillanat, egy élmény…bármi. J

A zene a hobbim is, így szabadidőmben előszeretettel ismerkedek, játszok különböző nemzetek egzotikus ütőhangszerein.