Juhász István Sándor | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Juhász István Sándor

Született: 
1965.01.11
Szólam: 
Harsona és tuba
Kedvenc színed: 
kék
Kedvenc ételed: 
-
Kedvenc italod: 
Pepsi Cola
Kedvenc filmed: 
Ragyogás
Kedvenc könyved: 
Egri csillagok, Egy hírhedt kalandor a XVII századból (Jókai)
Hangszer márkája, típusa: 
Yamaha, Curtoise
Rólam: 

 

Mesélj kicsit magadról, kérlek! Miért választottad a zenész szakmát? Hogyan lettél muzsikus? Milyen út vezetett a zenekari tagsághoz?

Miskolci születésűként, Miskolcon, azon belül Perecesen jártam általános iskolába, ott találkoztam az egyik elismert tanárnő férjével, Takács Gáborral. Takács Gábor tanár, fuvolaművész agitálására kezdtem fúvós hangszerem tanulni, ráadásul súlyos gyerekkori asztmám miatt az orvosok is tanácsolták a fúvós hangszer tanulását. Zeneiskolai tanulmányaimat a "vasgyári zeneiskolában" (Erkel Zeneiskola) folytattam. Ott tanáraim, későbbi zenekari kollégám Mészáros Imre, és felesége, Jutka néni voltak. Rengeteg törődést, kedvességet és tudást köszönhetek nekik, ezek az évek örök emlékek, és kiváló példa volt a későbbi pedagógus munkámhoz. Szüleim, nagyszüleim zeneszeretők voltak, de soha nem tanultak komolyabban zenét. A családból később a húgom lett, nagy valószínűséggel az én hatásomra profi zenész, aki jelenleg Münchenben él és nagybőgőművész a szakmája.

 

Mi alapján választottál hangszert? Miért?

Három, vagy négyféle hangszer közül lehetett választani, nekem a trombita tetszett a legjobban. Mivel a szakközép iskolai felvételim nem sikerült ezen a hangszeren, ezért választottam a harsonát, amit azonnal megszerettem, közel 40 éve tart ez "szerelem".

 

Kedvenc zeneszerződ, zenekari műved? Legemlékezetesebb pillanatod a zenekarban?

Kedvenc zeneszerzőim a következők: Dvořák, Brahms, Csajkovszkij, John Williams.....stb. Legszebb élményem, hogy hosszú éveken keresztül volt tanáraim mellett ülhettem a zenekarban, Mészáros Imrével, Zobay Bélával! Csodás karmesterek fordultak meg a zenekarban, Rajter Lajos, Kobajasi Kenicsiró, Mihály András, Kocsis Zoltán, Yuri Simonov, Kovács János, Antal Mátyás, Kovács László... sorolhatnám tovább...

 

Jellemezd magad 3 szóval!

Érzékeny, precíz, közösségi, vidám

 

Mi a legnagyobb vágyad muzsikusként?

Ismét együtt dolgozni Kobojasi karnagy úrral! Amerikai turnén részt venni.

 

Miért pont Amerika? A „szuperkontinens” maga, vagy az ottani zenei világ vonz?

Inkább európai zene párti vagyok, így a szuperkontinens, a merész építmények az ősi kultúra, és persze az összeesküvés elméletek. miatt érdekel, mondhatni kizárólag.

 

Szabadidődben mivel szeretsz foglalatoskodni?

Nagyon társasági lény vagyok, ez meghatározza a szabadidő eltöltését is. Nagyrészt a barátokkal telik, kirándulás, gasztronómiai "kiruccanások", és a másik szerelem a motorozás. Kedvenc kirándulási cél a Tátra csodás falvai, várai, helyei.

 

Egyéb (bármi, amit érdekesnek, fontosnak, meghatározónak tartasz) lehet egy elismerés, egy koncert, egy pillanat, egy élmény…bármi. J

Csodás élmény volt a Zenekar Kodály Díj kitüntetése, illetve a kínai turné, ami semmihez sem fogható élmény volt mindenki számára.