K. Kiss Andrea | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

K. Kiss Andrea

Született: 
1969.12.23
Szólam: 
2. hegedű
Kedvenc színed: 
Nincs, mindig változik
Kedvenc ételed: 
csirkehús galuskával és almaszósszal.
Kedvenc italod: 
100%-os vörös szőlőlé kevés száraz vörösborral.
Kedvenc filmed: 
Több van, pl.: Amelie csodálatos élete, Tükröm, tükröm, Coming out
Kedvenc könyved: 
Fejős Éva könyvei
Hangszer márkája, típusa: 
19. sz második felében készült mesterhegedű, a készítője nem ismert.
Rólam: 

 

Mesélj kicsit magadról! Miért választottad a zenész szakmát? Hogyan lettél muzsikus? Milyen út vezetett a zenekari tagsághoz?

Családunkban természetes volt, hogy a gyerekek hangszeren játszanak, így 8 évesen én is elkezdtem hegedülni. Aztán úgy megtetszett, hogy a zenét választottam hivatásnak. Mindig zenekarban szerettem volna játszani, így nagyon örültem, amikor sikeres próbajáték után bekerülhettem.

 

Mi alapján választottál hangszert? Miért?

Jó hallásom volt, így a hegedűt javasolták a zeneiskolában. Azon kívül a nővérem is hegedült, így tudott nekem a kezdeteknél segíteni.

 

Kedvenc zeneszerződ, zenekari műved? Mi volt a legemlékezetesebb pillanatod a zenekarban?

Kedvenc zeneszerzőim Puccini és Rachmaninov. Emlékezetes pillanat sok van. Ha egy jó karmesterrel sikerül szép pillanatokat megélni a koncerten és jön a libabőr, az sokáig elkíséri az embert.

 

Jellemezd magad 3 szóval, kérlek!

Lelkiismeretes, barátságos, pontos.

 

Mi a legnagyobb vágyad muzsikusként?

Egyszer szeretném átélni, hogy egy komolyzenei koncerten is úgy tomboljon 2000 ember, mint a Filmfónián.

 

A férjeddel együtt erősítitek a szekund szólamot. Külső szemlélőként nehéz lehet a munkában is együtt gondolkozni egy párnak…mit gondolsz miben jelent az számotokra előnyt vagy épp hátrányt, hogy a munkahelyetek is egy? Hogyan élitek meg ezt?     

Már 28 éve „duettezünk” együtt, sosem jelentett gondot, hogy a munkahelyünk is közös, sőt így nemcsak a magánéleti, de a szakmai gondokon is átsegítjük egymást.

 

Korábbi kérdésemre azt felelted, hogy ha egy jó karmesterrel dolgozol együtt, az sokáig elkísér. Mitől jó egy karmester szerinted?

Egy jó karmesternek kisugárzása van, jó keze, alapos darab-ismerete és engedi muzsikálni a zenekart.

 

Egyéb (bármi, amit érdekesnek, fontosnak, meghatározónak tartasz) lehet egy elismerés, egy koncert, egy pillanat, egy élmény…bármi. J

Még kezdő zenekaros voltam, amikor a Zeneakadémián koncerteztünk, Kobayasi Ken Ichiro vezényletével. A koncert végeztével, engem megelőzve jött oda hozzám karnagy úr (egy utolsó pultos szekundoshoz), hogy gratuláljon a koncerthez. Nagyon megilletődtem, de nagyon jól esett.