K. Móri Mariann | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

K. Móri Mariann

Született: 
1969.04.21
Szólam: 
Fuvola
Kedvenc színed: 
kék
Kedvenc ételed: 
rántott sajt, sült burgonya, tartár
Kedvenc italod: 
pezsgő
Kedvenc filmed: 
orvosi témájú sorozatok
Kedvenc könyved: 
Szabó Magda könyvei, bármelyik
Hangszer márkája, típusa: 
Muramatsu, ezüst mesterfuvola
Rólam: 

 

Mesélj kicsit magadról, kérlek! Miért választottad a zenész szakmát? Hogyan lettél muzsikus? Milyen út vezetett a zenekari tagsághoz?

Édesanyám is zenetanár, valószínű innen jött az indíttatás. Balassagyarmaton születtem, majd Miskolcon tanultam a Szakiskolában, majd Zeneművészeti Főiskolán, majd ennek az Egyetemi Tagozatán. Először helyettesítettem a zenekarban Kundráth Klárit, aki akkor pont Gyesen volt, aztán itt maradtam.

 

Mi alapján választottál hangszert? Miért?

A tanárom javasolta. Anyukám hegedűt tanított, azt nem szerettem volna.

 

Kedvenc zeneszerződ, zenekari műved? Legemlékezetesebb pillanatod a zenekarban?

Sok kedvenc zeneszerzőm van, de ez a karmestertől, szólistától is függ. Legemlékezetesebb pillanat, amikor zenekarral játszhattam szólót, Vivaldi: Pacsirta- fuvolaversenyt.

 

Jellemezd magad 3 szóval!

Kitartó, szerény, lelkes

 

Mi a legnagyobb vágyad muzsikusként?

A zene szeretetét átadni más embereknek, gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

 

Tanítasz és segédkezet nyújtasz ifjúsági fúvószenekar működésében is. Hogyan látod az utánpótlást?

Igen, tanítok Nyékládházán, ahol egy „fiatal”, de lelkes, ügyes fúvószenekar működik. Játszanak benne növendékeim is. Az utánpótásról annyit, hogy idén tavasszal volt egy zenekari hangverseny, amit a még nem zenekaros növendékek is meghallgattak (eddig nem akartak fúvószenekarra járni). A koncert óta már ők is tagok, és lelkesen járnak próbákra, koncertekre. A kisebb növendékek is alig várják, hogy bekerülhessenek, szóval van utánpótlás.

 

Mit gondolsz a zene szeretetét, hogy tudod átadni másoknak? Milyen eszközökkel, tulajdonságokkal, lehetőségekkel?

Mivel az egyetemen is tanítok, így érdekes látni a két korosztály hozzáállását a zenéhez. Zeneiskolában ügyesen lehet őket irányítani, ha tudatosan csináljuk, észre sem veszik, és már be is vonzotta őket a „zene”. (Persze vannak kivételek.) Az egyetemisták már tudják, miért jöttek oda, elvileg céljaik vannak, ezt próbálom jó úton tartani, esetleg egyengetni, előre vinni. Fontos egy-egy jó koncertet meghallgattatni mindkét korosztállyal, és biztos jó hatással lesz az emberi fejlődésükre is.

 

Egyéb (bármi, amit érdekesnek, fontosnak, meghatározónak tartasz) lehet egy elismerés, egy koncert, egy pillanat, egy élmény…bármi. J

Azt emelném ki, amikor egy nagyon nehéz művet kezdünk el játszani a zenekarban. Először se kép, se hang, és ahogy telnek a próbák, és közeledik a koncert, ez hogy alakul át, hogy lesz a semmiből egy fantasztikus előadás.