Kulcsár Ildikó | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Kulcsár Ildikó

Született: 
1990.01.21
Szólam: 
Harsona és tuba
Kedvenc színed: 
lila
Kedvenc ételed: 
lasagne
Kedvenc italod: 
rosé fröccs
Kedvenc filmed: 
Kapj el, ha tudsz
Kedvenc könyved: 
Dan Brown: Inferno
Hangszer márkája, típusa: 
Edwards TBC-N Tenor harsona
Rólam: 

 

Mesélj kicsit magadról! Miért választottad a zenész szakmát? Hogyan lettél muzsikus? Milyen út vezetett a zenekari tagsághoz?

A zenész szakmát még általános iskolában választottam. Már akkor tudtam, hogy a zenét választom hivatásként. A zenei tanulmányaimat a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytattam. Ezen tanulmányaim alatt ott voltam az összes zenekari koncerten és már ekkor tudtam, hogy én is ott szeretnék ülni a zenekarban. A Zeneakadémián voltam 2. évfolyamos hallgató, mikor bekerültem a zenekarba, aminek már 8 éve.

 

Mi alapján választottál hangszert? Miért?

A harsona hangszert még zeneiskolában választottam. Az oka az volt, hogy baritonkürtön játszottam és amikor kiderült, hogy zenei pályára szeretnék menni, el kellett kezdeni harsonázni. Nagyon megszerettem a hangszert és a hangját, így ez lett az életem.

 

Kedvenc zeneszerződ, zenekari műved? Mi a legemlékezetesebb pillanatod a zenekarban?

A kedvenc zeneszerzőm Antonin Dvořák. A kedvenc zeneművem: Holst: Planéták.

A legemlékezetesebb pillanatom a zenekarban a legelső koncert, amin muzsikáltam. Carl Orff: Carmina Burana-t játszottunk a Nemzeti Énekkarral, Antal Mátyás vezényletével.

 

Jellemezd magad 3 szóval, kérlek!

Lelkes, közösségi ember, konstruktív

 

Mi a legnagyobb vágyad muzsikusként?

A legnagyobb vágyam már teljesült. Egy nagyszerű zenekarban játszhatok!

 

Említetted, hogy már gyermekként vágytál a zenekar soraiba. Beváltotta a hozzá fűzött reményeket? Milyennek képzelted a zenekart és a munkát? Megegyezik ez azzal, amit kaptál?

A zenekari munkát pontosan olyannak képzeltem, mint amilyen, tehát megegyezik azzal, amit kaptam.

 

Egyedüli hölgyként erősíted a harsona szólamot. Hogy érzed magad a fiúk között?

Nagyon jól érzem magam a fiúk között, mert segítőkészek és nagyon kedvesek velem. Egyébként sem volt nehéz beilleszkednem a fiúk közé, hiszen egész kicsi koromtól fiúk vettek körbe, mert a harsona nem egy “lányos” hangszer, így a tanszaktársaim nagy része fiú volt. De mindig sikerült jó barátságokat kötni és ez azóta is így van!

 

Egyéb (bármi, amit érdekesnek, fontosnak, meghatározónak tartasz) lehet egy elismerés, egy koncert, egy pillanat, egy élmény…bármi.

Nekem nagyon nagy élmény volt, mikor életemben először játszottam a Bartók: Concerto 2. harsona szólamát, mert abban van egy nagy rézfúvós szóló, amit nekem kell kezdeni. Elég nehéz állás és még tapasztalatok híján, nagyon izgultam. Viszont nagyon nagy elismerés volt számomra, hogy a koncert karnagya, Kocsis Zoltán az egész zenekar előtt kiemelten megdicsért. Azt hiszem, ennél nagyobb elismerésben nem igazán lehetett volna részem!