Lőkös Péter | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Lőkös Péter

Szólamvezető
Született: 
1957.12.22
Szólam: 
Nagybőgő
Kedvenc színed: 
nincs
Kedvenc ételed: 
pacal pörkölt
Kedvenc italod: 
száraz vörösbor
Kedvenc filmed: 
Tenkes kapitánya
Kedvenc könyved: 
Thomas Mann: József és testvérei
Hangszer márkája, típusa: 
-
Rólam: 

 

Mesélj kicsit magadról, kérlek! Miért választottad a zenész szakmát? Hogyan lettél muzsikus? Milyen út vezetett a zenekari tagsághoz?

A zenetanulás kezdetektől evidens volt. Házi muzsikus apa, karmester anya…nem kell többet mondanom. A hazai zeneoktatás minden lépcsőjét végig jártam, a budapesti Zeneakadémia után (illetve már közben) zenekarban játszottam.

 

Mi alapján választottál hangszert? Miért?

10 év hegedűtanulás után, miután először műszaki pályán gondolkoztam, nem hagytam elveszni az addig tanultakat és egy másik hangszeren kezdtem el tanulni. Ez lett a nagybőgő.

 

Kedvenc zeneszerződ, zenekari műved? Legemlékezetesebb pillanatod a zenekarban?

Zeneszerzőt nehéz választani, mert az elmúlt évtizedekben nagyon sokkal találkoztam, élőkkel és régiekkel egyaránt. Mozart mindenek felett áll, a későbbiek közül Bartók és Richard Strauss … nehéz választani, lehetne Bach is!

 

Jellemezd magad 3 szóval!

Azt, hogy én milyen vagyok talán a kollégáktól kellene megkérdezni, magam csak annyit mondhatok, igyekszem jó kolléga lenni.

 

Mi a legnagyobb vágyad muzsikusként?

Sok vágyam teljesült életemben (szóló szereplések a zenekarral és önállóan is). Legnagyobb vágyam, hogy nyugalomban, békességben éljünk.

 

Családod bővelkedik zenészekben. Mesélsz róluk egy kicsit?

Az édesanyámat és édesapámat már említettem, gyermekeim mindketten muzsikus pályán vannak, ez felettébb őszinte és óriási örömmel tölt el. Az pedig, hogy az unokáim milyen pályára lépnek, az még a jövő zenéje…

 

Régi motoros vagy már a zenekarnál, hogyan emlékszel vissza a kezdetekre?

Zenekari pályafutásomat egy budapesti zenekarnál kezdődött. Viszont tekintve, hogy Miskolcon születtem és tanultam, mindig is volt kapcsolatom az itteni zenész kollégákkal. Az itteni kezdésem tulajdonképpen egy boldog folytatás volt.