O. Filetóth Mária | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

O. Filetóth Mária

Született: 
1955.04.24
Szólam: 
2. hegedű
Kedvenc színed: 
zöld
Kedvenc ételed: 
halászlé
Kedvenc italod: 
gyógyteák
Kedvenc filmed: 
Életrevalók
Kedvenc könyved: 
Ken Follet: A katedrális
Hangszer márkája, típusa: 
-
Rólam: 

 

Mesélj kicsit magadról, kérlek! Miért választottad a zenész szakmát? Hogyan lettél muzsikus? Milyen út vezetett a zenekari tagsághoz?

Általános iskola 2. osztályában tehetségkutatást tartottak. Akkor engem is kiválasztottak, mert jó volt a hallásom és szépen énekeltem. 1 évig zeneiskolába jártam, következő évben kerültem át a Fazekas utcai Általános Iskola zenetagozatos osztályába. Naponta énekóra és kórus szereplések, szóval megszerettem a zene világát. Tanárom biztatására felső tagozatban határoztam el, hogy jelentkezen a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolába. Sikeres felvételi után bekerültem a "konziba". 4 év után pedig felvettek a főiskolára. Főiskolán másodikos voltam, amikor először hívtak a Miskolci Szimfonikus Zenekarba. Nagyon megfogott és elvarázsolt a zenekari világ. Megszerettem. A diploma megszerzése után felvételt nyertem a zenekarba.

 

Mi alapján választottál hangszert? Miért?

Zongorázni szerettem volna, de szüleim nem tudták megvenni ezt a hangszert. Ezért megkérdezték, hogy a hegedűhöz lenne-e kedvem. Elkezdtem hegedűt tanulni és az évek alatt egyre jobban megkedveltem ezt a hangszert.

 

Kedvenc zeneszerződ, zenekari műved? Legemlékezetesebb pillanatod a zenekarban?

Kedvenc zeneszerzőim: Bach, Haydn, Rossini. Kedvenc művem: Haydn: Teremtés. Sok emlékezetes pillanatom volt; sok olyan karmester és szólista nagysággal muzsikálhattam együtt, akik már sajnos nincsenek köztünk, de rengeteg élményem van ma is aktív művészekkel is.

 

Jellemezd magad 3 szóval!

Megbízható, becsületes, jószívű.

 

Mi a legnagyobb vágyad muzsikusként?

Sok-sok gyönyörű művet szeretnék még eljátszani, ehhez kívánok magamnak egészséget, derűt, békét.

 

Bár ez nem látszik rajtad, de közeledsz a nyugdíjkorhatárhoz. Hogyan gondolsz a nyugdíjas évekre? Milyen lesz az elengedés?

42 évi zenekari muzsikálás után nem egyszerű abbahagyni ezt a szakmát, ami hivatás is egyben. De azt gondolom az élet rendje az, hogy az idősebb generáció átadja a stafétabotot a feltörekvő, fiatal generációnak.

A nyugdíjas éveimet is tartalmasan szeretném majd eltölteni; elsősorban az unokáimmal, másodsorban pedig természetjárással, olvasással, utazással, kirándulással…: mindazzal, amire a munka mellett kevés időm jutott.

 

Volt más munkahelyed is, vagy itt kezdted a nagybetűs életet? Meddig lehet ezt a szakmát szerinted megfelelően folytatni?

A Zenekar az első munkahelyem. Azt gondolom, hogy addig tudja az ember megfelelő biztonsággal ellátni a feladatát muzsikusként, amíg a saját maga elvárásainak meg tud felelni, s képes az elvárt teljesítményt nyújtani.

 

Egyéb (bármi, amit érdekesnek, fontosnak, meghatározónak tartasz) lehet egy elismerés, egy koncert, egy pillanat, egy élmény…bármi. J

Számomra a külföldi turnék mind felejthetetlen élményt nyújtottak (Korea, Kína…). Európa számos városbán járhattam a Zenekarral és erre nagyon büszke vagyok.